Zoete aardappelsoep met rijst en sperziebonen Maaltijdsoep Demi Hageman StudioKOOK.nl

Zoete aardappelsoep met rijst en sperziebonen

Vegetarisch hoofdgerecht • 40 minutenIngrediënten (6 pers.)

750 gram zoete aardappel
2 uien
3 tenen knoflook
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels kerriepoeder
1 rode peper
± 3 cm verse gember
70 gram tomatenpuree (klein blikje)
1,5 liter groentenbouillon
300 gram rijst
1 kilo sperziebonen

Voor de topping:
bos verse peterselie, fijngehakt
gebakken uitjes
6 eieren, gekookt


Bereidingswijze

Maak de ui, knoflook en de gember schoon en snipper deze. Verwarm een grote pan, bij voorkeur met een dikke bodem, met wat vetstof en fruit hierin de ui, knoflook en de gember op laag vuur aan.

Schil intussen de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van gelijke grootte. Voeg de zoete aardappelblokjes samen met de tomatenpuree, komijnpoeder en kerriepoeder toe aan de ui, knoflook en de gember en bak kort mee. Snijd de rode peper fijn en voeg ook deze toe aan het geheel.

Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag wanneer het kookt en laat koken totdat de zoete aardappelblokjes gaar zijn. Afhankelijk van de grootte duurt dit korter of langer.

Zet intussen nog 2 pannen met water op en breng ook deze aan de kook. Afwas besparen? Scroll even door naar de tips!
Doe in één pan de rijst, breng opnieuw aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Kook de rijst totdat deze gaar is (volgens de aanwijzingen van de verpakking). Giet vervolgens af en nog even apart met de deksel op de pan.

Snijd de uiteinden van de sperziebonen af, halveer ze en was ze. Voeg de gesneden sperziebonen toe aan de tweede pan met kokend water. Kook de sperziebonen in 6 tot 8 minuten beetgaar. Giet vervolgens af en zet apart tot verder gebruik.

Zet het vuur uit wanneer de zoete aardappel gaar is. Pureer met een staafmixer de zoete aardappelsoep tot een glad geheel. Schenk de zoete aardappelsoep in 6 kommen of diepe borden, schep in elke kom of elk bord een beetje rijst en sperziebonen. Maak de zoete aardappelsoep met rijst en sperziebonen af met een gekookt eitje, wat verse peterselie en/of gebakken uitjes.


Tips

De sperziebonen en de rijst kunnen eventueel in dezelfde pan gekookt worden. Deze zijn dan al gemengd met elkaar en hoeven ook niet meer apart opgeschept te worden.
Neem een extra grote pan waarin ruimte is voor de rijst én de sperziebonen, voeg als eerst de rijst toe en voeg de laatst 6 tot 8 minuten de sperziebonen toe aan de pan. Giet het geheel daarna af en zet met de deksel op de pan nog even apart tot verder gebruik.

Door de rijst met de deksel op de pan nog even weg te zetten, stoomt de rijst goed droog. De rijst wordt hierdoor lekker zacht en kan alle smaken van de zoete aardappelsoep goed opnemen.


Misschien vind je dit ook lekker

2 reacties op “Zoete aardappelsoep met rijst en sperziebonen”

  1. Pingback: Rode curry met zoete aardappel en kippendijen - StudioKOOK

  2. Pingback: Gemarineerde tempeh om lekker krokant te bakken - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.