couscous wellen

Couscous wellen – met deze truc mislukt je couscous nooit meer!

Couscous is een makkelijk en flexibele basis voor veel gerechten. Denk aan maar aan heerlijke stoofpotten met couscous ernaast of couscous als basis in een lekkere salade bijvoorbeeld. Couscous wellen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Met deze truc mislukt je couscous nooit meer en wordt deze altijd lekker zacht en ‘fluffy’.Couscous wellen

Couscous is ruim verkrijgbaar in alle supermarkten. Je vindt het vaak bij de rijst en de quinoa. Couscous wordt gedroogd aangeboden in de winkel en je hoeft deze dus alleen nog maar opnieuw te “hydrateren”, opnieuw te voorzien van water zodat deze weer lekker zacht is. Een makkelijke manier om couscous te bereiden is couscous wellen.


Zo mislukt je couscous nooit meer!

Om couscous te wellen moet je de hoeveelheden water en couscous goed afmeten: 1 deel water staat gelijk aan 1 deel (kokend) water. Je kunt dus een kopje vullen met couscous en hetzelfde kopje vullen met water voor juiste verhouding.

Maar er is nog een truc. Een truc waardoor je nog sneller kunt zien of je voldoende water hebt toegevoegd aan de couscous. Doe de couscous is een ruime kom en schenk hierop water dat net van de kook af is tot ongeveer 1 centimeter boven de couscous. De couscous moet dus 1 centimeter onder water staan. Je kunt ook een vingerkootje, de zijkant, gebruiken om af te meten. Deze manier van meten is niet erg nauwkeurig, maar toch werkt het keer op keer!

couscous wellen

Couscous wellen

Couscous wellen was nog nooit zo makkelijk met deze handige truc! Op deze manier mislukt je couscous nooit meer.
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraan, Oosters
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 1 deel couscous
  • 1 deel water, net van de kook af
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe de couscous in een ruime kom. Een glazen kom vind ik zelf altijd handig, maar een niet-transparante kom werkt ook. Voeg alvast een snuf zout en peper toe aan de couscous en meng dit door. Overgiet de couscous met water dat net van de kook af is, totdat deze ongeveer 1 centimeter of 1 vingerkootje onder staat.
  • Meng de couscous snel door zodat het water ook goed onderop de bodem van de kom kan komen en dek de kom vervolgens direct goed af. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een bord of een stuk aluminiumfolie. Laat de couscous op deze manier minimaal 12 minuten wellen.
    couscous wellen
  • Na deze 12 minuten is de couscous klaar. Al het vocht is opgenomen. Roer de couscous door met een vork of een lepel zodat de korreltjes los van elkaar komen. Je kunt de couscous nu gebruiken als basis voor een gerecht of als bijgerecht.
    couscous wellen

Notities

Haal je na 12 minuten de deksel van de kom af, maar is nog niet al het vocht opgenomen? Geen nood! Laat de couscous afgedekt gewoon nog een aantal minuten staan. Je zult zien dat dit al veel verschil maakt. 
 
Trefwoord Couscous, Kooktechniek, Kooktip


Recepten met couscous

Nu je deze handige kooktechniek voor het wellen van couscous onder knie hebt, kun je lekker aan de slag met recepten met couscous. Laat je inspireren door deze gerechten:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating