Een avocado is heerlijk om te eten. Lekker om uit de schil te eten met eventueel wat zout en peper, op brood of in een salade. Ik deel een recept met avocado waarin de avocado écht centraal staat! Met gevulde avocado met tonijnsalade zet je avocado in de hoofdrol en vul je dit gezonde ingrediënten aan met tonijn, kappertjes en gekookt ei. Lekker voor de lunch of tussendoor.
Is avocado groente of fruit?
Weet jij of avocado een groente of een fruitsoort is? De groene kleur en hartige smaak doet misschien denken dat avocado een groente is, maar de zachte smaak en zijn toegankelijkheid geeft juist ook het idee dat avocado fruit is.
Avocado is een groente, omdat we hem als groente eten. Zo simpel is het. Avocado wordt veelal verwerkt in hartige gerechten, zoals op brood of een salade. We eten hem als gezond tussendoortje of als aanvulling bij het ontbijt, lunch, maar ook bij het avondeten. De hartige smaak past goed bij andere hartige ingrediënten, dus beschouwen we avocado als groente.
Gevulde avocado met tonijnsalade
De avocado past zich makkelijk aan, aan andere ingrediënten. Je kunt er ontzettend veel mee doen. Denk aan rauw eten, maar ook bakken of grillen. Of wat dacht je van een gebakken cake of no-bake cheesecake met avocado in het beslag?
In dit recept speelt de avocado de hoofdrol. Wanneer je de avocado halveert en de pit eruit haalt, kun je het holletje dat overblijft vullen met lekkere ingrediënten. Ik kies vaak voor een beetje sojasaus en lepel het vruchtvlees uit de schil, voor een snel en gezond tussendoortje. Maar, deze tonijnsalade maakt dit gerecht ontzettend feestelijk en speciaal!
Serveer de gevulde avocado’s bij de lunch, als ontbijt of gewoon tussendoor. Natuurlijk kun je ze ook prima eten als aanvulling op het diner. Ook leuk: serveer een grote schaal met deze gevulde avocado’s en serveer als hapje bij bijvoorbeeld een high tea.
Gevulde avocado met tonijnsalade
Ingrediënten
- 6 kleine avocado's (of 4 grote avocado's)
- 160 gram tonijn (blik)
- 1 hardgekookt ei
- 2 eetlepels mayonaise, kwark of crème fraîche (een combinatie kan ook)
- 1 eetlepel kappertjes
Voor erbij:
- geroosterd brood (optioneel)
Instructies
- Laat de tonijn goed uitlekken en meng deze met de mayonaise en de kappertjes. Schil het gekookte eitje en snijd deze fijn. Meng de blokjes gekookt ei met de tonijnsalade.
- Halveer de avocado's in de lengte en ontdoe van de pit. Je kunt deze eruit "wippen" met een klein theelepeltje. Je kunt ook het mes in de pit "hakken" en de pit vervolgens een kwartslag draaien om de pit los te maken. Haal nu de pit uit de avocado.
- Vul de halve avocado's met de tonijnsalade. Serveer overgebleven tonijnsalade ernaast, samen met wat vers of geroosterd brood.