Hoe lang kun je restjes bewaren? Heb je een avondje lekker gekookt en heb je kliekjes over? Kliekjes of restjes kun je bewaren in de koelkast, maar voor hoe lang? Lees in dit artikel over her bewaren van restjes.
Restjes bewaren
Een lekker pastaatje gegeten, maar nog een portie over? Heerlijke stamppot op het menu, maar is niet alles opgegaan? Zonde om weg te gooien, want op een later moment is dit vaak ook bij erg lekker!
Restjes of kliekjes kun je makkelijk bewaren, maar dit kun je het beste wel op een verantwoordelijke manier zodat je er niet ziek van wordt. Laat je restjes te lang staan, dan kunnen er bacteriën in groeien die je niet binnen wil krijgen.
Restjes bewaren in de koelkast
Voedsel dat je over hebt, kun je het best bewaren in de koelkast. Denk bijvoorbeeld aan pasta met saus, aardappelen met groenten of stamppot, soep, risotto, curry, etc. Zonde om weg te gooien, maar bewaar ze wel in de koelkast.
Doe de restjes in een bakje, bijvoorbeeld een speciaal vershoudbakje, en laat het eten afkoelen. Belangrijk om te weten: laat het eten maar 1 tot 2 uur buiten de koelkast staan. De voedingswaar koel sneller af in een koel (op kamertemperatuur) bakje, in plaats van in de pan waarin je het gerecht bereid bent. Zet het bakje vervolgens afgesloten in de koelkast.
Restjes bewaren in de vriezer
Wil je restjes of kliekjes langer bewaren? Bewaar ze dan in de vriezer. Voor restjes die je wil bewaren in de vriezer geldt hetzelfde als voor restjes bewaren in de koelkast: laat de restjes zoveel mogelijk afkoelen voordat je ze in de vriezer zet, maar laat ze niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur staan.
Je kunt restjes die je wil bewaren in de vriezer eenvoudig bewaren in een vershoudbakje dat geschikt is voor de vriezer of vershoudzakken die geschikt zijn voor de vriezer.
Hoe lang kun je restjes bewaren?
Als je de kliekjes eenmaal goed hebt verpakt, in een bakje of in een zakje, dan kun je ze op de geschikte manier bewaren. Laat de voedingsmiddelen zoveel mogelijk afkoelen, maar laat ze maximaal 2 uur buiten de koelkast staan.
Restjes kun je in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren. Hierna neemt de kans toe dat er schadelijke bacteriën in groeien waar je ziek van kunt worden.
Restjes kun je in de vriezer maximaal 3 maanden bewaren. Dit kan verschillen per gerecht. Mocht dit het geval zijn, dan staat het bij het recept aangegeven. Houd anders altijd maximaal 3 maanden aan.
Tip: schrijf de datum op de verpakking van de dag waarop je kliekjes invriest. Zo kun je je niet vergissen!
Recepten voor invriezen
Sommige recepten zijn meer geschikt om in te vriezen, dan andere recepten. Sterker nog: sommige gerechten zijn juist heel handig om in te vriezen, zodat je altijd een portie eten in huis hebt.
Soepen en (rode) sauzen zijn erg geschikt om in te vriezen. Vries pastasaus bij voorkeur in zonder pasta. Kook de pasta lekker vers.
Ook kruidenboter in erg geschikt om in te vriezen, net als currypasta en pesto.
Stoofpotjes lenen zich uitstekend voor invriezen. Altijd handig om in huis te hebben!
Gerechten die minder geschikt zijn om in te vriezen zijn: aardappel, koolhydraten zoals pasta, rijst en quinoa, romige sauzen op basis van bloem (zoals bechamelsaus).
Tip: wil je meer recepten om te koken met restjes? Bekijk dan eens de rubriek: koken met restjes (klik!). Hier vind je allerlei lekkere recepten die zeer geschikt zijn om voedingsmiddelen op te maken, zodat je niets hoeft te verspillen.