zelf sushirijst koken sushi rollen zonder bamboematje

Kooktip #6: sushi rollen zonder bamboematje

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. Deze keer deel ik een tip voor sushi rollen zonder bamboematje.


Sushi, ik ben er dol op en maak het dan ook graag zelf. Voor het maken van sushi zijn een aantal ingrediënten en benodigdheden standaard. Denk aan: een goede rijst voor de sushi, sushiazijn, een pan met een dikke bodem om de sushi in te koken en een bamboematje. Maar, wat nu als je dit bamboematje niet thuis hebt?

Sushi rollen zonder bamboematje

Om mooie en stevige sushi te kunnen maken is het noodzakelijk dat je de sushi strak kunt oprollen. Om kracht te kunnen zetten zonder de sushirol te veel te belasten is een bamboematje een handig hulpmiddel. Deze matjes zijn niet zo duur en wanneer je regelmatig zelf sushi maakt, zal de aanschaf van een bamboematje ook een nuttige investering zijn. Heb je dit matje nu onverhoopt niet in huis of wil je sushi maken eerst een keer proberen, dan deel ik een tip voor sushi rollen zonder bamboematje.

Zoals eerder genoemd is het matje noodzakelijk om te rollen zodat je wat kracht kunt gebruiken bij het rollen van de sushi. Zo blijven de rolletjes mooi strak zodat ze niet snel uit elkaar vallen. In plaats van een bamboematje kun je de sushi proberen te rollen op een stukje keukenfolie. Kies hiervoor niet de “plakkerige” variant die je makkelijk kunt vormen en waarmee je makkelijk een bakje kunt afdekken. Maar kies de gewone variant die niet overal aan blijft kleven.

Leg het norivel op het plastic folie, bekleed het norivel met rijst en de vulling en rol met behulp van het plastic folie de sushi dicht. Rol de sushirol verder op (pas op dat je het plastic folie niet ín de sushirol rolt) en druk de rol stevig aan, met het plastic folie er omheen. Rol het plastic folie af en leg de sushirol opzij tot verder gebruik of snijd de sushirol in delen. Na gebruik kun je het plastic folie gewoon weggooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *