kaascroutons uit de oven seizoensgroenten van maart

Seizoensgroenten van maart: veldsla, koolsoorten en winterwortel

Koken volgens het seizoen heeft veel voordelen. Het is goedkoper, beter voor het milieu en de smaak van de groenten is op z’n best! In dit artikel licht ik een aantal seizoensgroenten van maart uit: asperges, spinazie en radijsjes.


Op 20 maart valt de laatste dag van de winter. Een grote omslag in veel dingen. De klok gaat weer vooruit, het weer veranderd en in april zien we een aantal typische wintergroenten niet meer terug. Daarom genieten we in maart nog een keertje extra van deze gezonde groenten!


Seizoensgroenten van maart

Pas in april zien we een echte verandering als het gaat over seizoensgroenten, maar in maart zien we voorzichtig al wat lichtere groenten voorbij komen in de vorm van bijvoorbeeld rode biet, bloemkool en radijs. Verder heeft maart veel overlap met januari en februari: echte wintergroenten dus! Kook in maart nog een keertje extra met deze typische wintergroenten.

seizoensgroenten van maart

Veldsla

Bij slasoorten denk je natuurlijk aan lichte salades en andere zomerse gerechten. Maar, wist je dat veldsla een echte winterse slasoort is? Het seizoen begint in oktober en eindigt in maart. Veldsla is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super gezond! Dit kun herkennen aan de donkere, groene kleur. Hoe groener de bladgroente, hoe meer vitamines!

Veldsla is een stevige slasoort. Je kunt hem daarom uitstekend gebruiken in warme gerechten. Gebruik hem als topping op bijvoorbeeld een pastagerecht of verwerk hem in een stamppot.

Combineer veldsla met: andere slasoorten, sinaasappel, uien, pompoen, wortel, tomaat, paprika, spek, noten.
Recepten met veldsla:

seizoensgroenten van maart


Koolsoorten

Bij de winter, denk je natuurlijk aan veel koolsoorten. Bijvoorbeeld: spruitjes, witte kool, savooiekool en natuurlijk boerenkool. Waar bloemkool en spitskool juist perfect past tussen de voorjaarsgroenten, verdwijnen deze bovenstaande, stevige koolsoorten in de zomermaanden naar de achtergrond.

Combineer koolsoorten met: mosterd, uien, peper, appel, wortel, aardappel, varkens- of rundvlees.
Recepten met koolsoorten:

seizoensgroenten van maart


Winterwortel

De naam zegt het al, maar de winterwortel is een echte wintergroenten. Deze groente is groot en vrij robuust van vorm, in tegenstelling tot bospeen. Ook in smaak verschillen deze twee wortelsoorten erg. De winterwortel is wat minder zoet en smaak wat minder verfijnd, wat hem zeker niet minder lekker maakt! De winterwortel is zeer geschikt voor gebruik in stamppotjes, grove stoofpotten of gebruik hem om groentenpasta mee te maken (eventueel met behulp van een spirellisnijder).

Combineer winterwortel met: sinaasappel, tijm, linzen, boter, honing, witvis, pastinaak, paddenstoelen, koolsoorten, pompoen, aardappel, prei.
Recepten met wortel: