Maak van elk ontbijt een feestje met deze gezonde ontbijtcake met havermout, noten en pure chocolade. Alleen maar lekkere én voedzame ingrediënten. Met dit recept voor havermoutcake begint je dag gegarandeerd goed!
Ontbijtcake
Ja, je hoort het goed: ontbijtcake. Een heerlijke plak om lekker mee te ontbijten. Is dat geen goed begin van de dag? Dit recept voor gezonde ontbijtcake heeft als basis havermout of havervlokken. Daar voeg je lekker wat noten, pitten en zaden aan toe. Voor nog meer smaak doe je er nog wat chocolade, het liefst zo puur mogelijk, en gewelde rozijnen in. Ik vind deze combinatie van ingrediënten ontzettend lekker, maar kies voor al je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld ook aan: kokos of ander gedroogd fruit.
Havercake
De basis voor dit recept zijn havervlokken of of havermout. Beide opties zijn goed. Havervlokken zijn grover dan havermout, maar voor dit recept maakt dat niet uit. Kies dus wat je in huis hebt of wat je het lekkerst vindt. Het belangrijkst is: haver is ontzettend voedzaam en dat maakt deze havercake ontzettend geschikt om mee te ontbijten. Neem ’s ochtends twee plakjes en je hebt lang een verzadigd gevoel!
Invriezen
Ik maak deze ontbijtcake met havermout regelmatig. Je kunt de cake ongeveer drie dagen bewaren of vries hem in, dan kun je ‘m zo drie maanden bewaren.
Om de ontbijtcake in te vriezen laat ik ‘m na het bakken helemaal afkoelen. Vervolgens snijd ik er ongeveer 12 dikke plakken van en deze vries ik per portie in. Haal de plakjes cake een nacht van te voren uit de vriezer en laat ontdooien op de aanrecht. De volgende kun je ontbijten met deze heerlijke ontbijtcake.

Ontbijtcake met havermout, noten, chocolade en rozijnen
Ingrediënten
- 250 gram havermout
- 3 eetlepels volkorenbloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels koekkruiden
- 220 ml yoghurt
- 3 eieren
- 4 eetlepels honing
- 50 gram noten (grof gehakt)
- 30 gram zaden (bijvoorbeeld: zonnebloempitten)
- 30 gram rozijnen
- 50 gram pure chocolade (grof gehakt)
En verder:
- cakeblik
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de rozijnen in warm water en laat 10 minuten wellen.
- Meng in een kom alle droge ingrediënten met elkaar: havermout, volkorenbloem, bakpoeder, koekkruiden, noten, zaden en gehakte chocolade. Meng dit goed door.
- Meng in een andere kom alle natte ingrediënten met elkaar: de eieren, yoghurt en de honing. Knijp de rozijnen goed uit en meng deze ook met de natte ingrediënten.
- Meng vervolgens alle droge en alle natte ingrediënten met elkaar en meng het geheel goed door.
- Bekleed het cakeblik met bakpapier en stort het cakebeslag hierin. Druk het geheel goed aan. Bestrooi de bovenkant eventueel met wat extra havermout of havervlokken. Dit ziet er mooi uit, maar beschermt de ontbijtcake ook tegen te donker worden.
- Bak de ontbijt 45 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is met behulp van deze tip.