linzenlasagne

Linzenlasagne met wortel, prei en laurier

Zin in een lekkere, voedzame lasagne? Zet dan deze linzenlasagne met wortel, prei en laurier op het menu! Deze lasagnesaus maak je op basis van linzen en is dus lekkere vegetarisch. Dit recept bevat veel groenten en is dus ook super gezond. Alsof dat nog niet genoeg is, is dit recept ook nog eens kinderlijk eenvoudig. Geen redenen dus om deze heerlijke linzenlasagne niet op het menu te zetten. Wanneer ga jij aan de slag met dit recept?



Voedzame maaltijd

Ik ben dol op lasagne en maak ze dan ook graag in allerlei varianten. Lekker klassiek of juist met een twist. Deze lasagne maak je met veel groenten en de saus maak je niet met gehakt, maar op basis van linzen. Dit maakt deze lasagne echt voedzaam en gezond. De ideale doordeweekse maaltijd dus, want je hebt in no-time een grote hoeveelheid groenten en voedingsstoffen binnen.


Bereid ‘m voor

Lasagne is niet alleen super lekker, maar ook ideaal om voor te bereiden. Ik maak meteen een dubbele portie en maak daarmee twee, of soms wel drie, schalen tegelijk. Deze schalen zet in de koelkast of ik vries ze in. De volgende dag schuif je zo’n lekkere zelfgemaakte lasagne gewoon in de oven en zet je zonder moeite een gezonde maaltijd op tafel. Kies jij voor invriezen? Haal de linzenlasagne dan het liefst de avond van te voren uit de vriezer en laat ‘m op temperatuur komen in de koelkast. De volgende dag rest alleen nog: afbakken.


Vegetarische linzenlasagne met wortel, prei en laurier

Deze lasagne maak je zoals gezegd op basis van linzen. De saus krijgt hierdoor lekker veel body. Qua structuur lijkt het zelfs een beetje op gehakt, ook fijn en ietwat kruimelig, dus het vlees hoef je niet te missen! Ik voeg daar nog lekker wat fijngesneden prei en wortel aan en laat de saus zachtjes stoven met twee blaadjes laurier. Zo maak je een lekkere kruidige saus met veel groenten.


Makkelijk recept

Deze lasagne heeft dus alleen maar voordelen. Hij is gezond, is voedzaam, makkelijk voor te bereiden en ideaal voor wanneer je een dagje geen vlees wil eten. Maar, had ik al verteld dat dit recept ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken is? Deze makkelijke lasagne maak je met échte, gezonde ingrediënten, maar is niet bewerkelijk. Maak simpelweg gebruik van handige producten uit de supermarkt. Ik kies bijvoorbeeld voor linzen uit blik. Deze zijn al gekookt, dus dat scheelt in bereidingstijd. De tomatenbasis voor de saus kun je ook maken met tomaten uit blik. Hoe handig is dat? Hiervan kun je gewoon een voorraadje bewaren in de kast. Voeg wat prei en wortel toe en je bent als bijna klaar met de saus. Die romige witte saus bovenop, daar doen we ook niet moeilijk over. Als ik tijd en zin heb maak ik graag bechamelsaus, maar wil ik sneller klaar zijn dan gebruik ik crème fraîche. Lekker met een krokant laagje van kaas bovenop. De frisse smaak van de crème fraîche doet het trouwens fantastisch goed samen met de kruidige saus.

linzenlasagne

Linzenlasagne met wortel, prei en laurier

Deze heerlijke lasagne op basis van linzen is lekker voedzaam. Dit recept bevat lekker veel groenten en is vegetarisch. Dek de linzenlasagne af met een frisse laag crème fraîche en geraspte kaas.
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1000 gram tomatensaus of -passata
  • 400 gram linzen (blik)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 grote prei
  • 1 winterwortel
  • 250 gram lasagnebladen
  • 400 gram crème fraîche
  • 200 gram (oude) geraspte kaas
  • boter of olie om in te bakken

En verder:

  • grote ovenschotel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verwarm een ruime wokpan of stoofpan met wat vetstof. Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan.
  • Maak de prei en wortel schoon en snijd deze fijn. Je kunt de wortel eventueel ook raspen. Voeg de prei, de wortel en de laurier toe aan de pan en bak ongeveer 10 minuten mee.
  • Giet intussen de linzen af en spoel ze goed schoon. Laat ze vervolgens uitlekken. Doe de tomatensaus of tomatenpassata (gezeefde tomaten) bij de pan, samen met de linzen en breng aan de kook. Laat de saus zo nog ongeveer 10 minuten pruttelen op laag vuur. Zet hierna het vuur uit en haal de laurier uit de pan.
  • Vet de ovenschaal in. Begin met een laagje tomatensaus in de ovenschaal. Dek deze af met lasagnebladen. Verdeel vervolgens weer een laagje tomatensaus over de lasagnebladen zodat deze wel bedekt zijn, maar maak de lagen niet te dik. Herhaal dit totdat de saus en de lasagnebladen op zijn.
  • Verdeel als laatste de crème fraîche over de linzenlasagne. Dek dit af met geraspte kaas en bak de lasagne 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Ovenschotel, Pasta, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating