Prei tarte tatin, een super lekkere, hartige tarte tatin! De prei stooft in de oven onder dekentje van bladerdeeg. Beleg de prei tarte tatin na het bakken met burrata en balsamicosiroop. Echt een heerlijke combinatie!
Prei tarte tatin
Geen zoete, maar een hartige tarte tatin. Deze tarte tatin met prei is dus geen klassiek recept, maar juist een leuke variant met hartige ingrediënten! De prei snijd je in dikke ringen en hiermee beleg je de bodem van een ovenschaal mee. De prei dek je vervolgens af met een stuk bladerdeeg. Stop deze goed in aan de zijkanten, want dan kan de prei goed stomen onder het “dekentje” van deeg. Zo wordt de prei gaar en super zacht van smaak.
Burrata en balsamicosiroop
Deze tarte tatin met prei is al lekker op zich, maar om hem helemaal af te maken leg je bovenop een bol burrata. Als je deze aansnijdt, loopt de zachte binnenkant eruit. Een heerlijke combinatie met de ietwat zoete smaak van de gestoofde prei! Besprenkel de tarte tatin met wat balsamicosiroop, dit geeft het geheel nog wat pit en je tarte tatin is klaar om te serveren.
Gestoofde prei
Doordat de prei in een ovenschaal gaart door stoom en warmte onder het “dekentje” of “dekseltje” dan bladerdeeg, stooft de prei. Zo krijg je dus heerlijke, gestoofde prei! Het lekkere aan prei stoven vind ik dat de prei boterzacht wordt, lekker mals, maar super veel smaak behoudt. Ontzettend lekker dus!
Gestoofde prei verwerk ik graag in meer recepten en jij misschien ook wel, na het proeven van deze tarte tatin! Laat je ook inspireren door een van de onderstaande recepten met gestoofde prei:
Prei tarte tatin met burrata en balsamicosiroop
Ingrediënten
- 2 preien
- 1 rol bladerdeeg (koelvers)
- 1 bol burrata
- balsamicosiroop (naar smaak)
En verder:
- een ruime ovenschaal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de prei schoon: snijd hiervoor de onderkant van de prei en haal de buitenste bladeren eraf. Snijd de prei verder niet aan, want je gebruikt de ringen in z'n geheel.
- Snijd de prei in dikke ringen van 2 à 3 centimeter dik. Vet de ovenschaal in leg de plakjes prei naast elkaar op de bodem van de ovenschaal.
- Leg het bladerdeeg op rol op de prei en knip deze vervolgens ruim op maat van de ovenschaal. Knip aan de randen ongeveer 2 centimeter ruim, van de ovenschaal af. Stop de randen van het deeg goed in zodat de prei is "toegedekt". Prik wat gaatjes in het deeg.
- Bak de prei tarte tatin 40 minuten in de voor verwarmde oven.
- Haal de tarte tatin uit de oven en laat 10 minuten staan op de aanrecht. Zo kan de ergste hitte ontsnappen. Leg hierna een grote snijplank (of bord) op de ovenschaal. Pak de ovenschaal én het bord stevig vast zodat deze niet van elkaar af kunnen schuiven. Keer de tarte tatin in één vloeiende beweging om zodat de snijplank onderop komt te liggen met de bovenschaal ondersteboven hierop. Til de ovenschaal van de tarte tatin af. De prei ligt nu bovenop het deeg.
- Leg de bol burrata op de prei tarte tatin en besprenkel de tarte tatin met balsamicosiroop. Serveer direct. Eet smakelijk!