yoghurtmousse

Yoghurtmousse met citroen en gekarameliseerde noten

Nagerecht | 15 minuten + opstijvenIngrediënten (8 pers. yoghurtmousse)

Voor de yoghurtmousse:
250 ml slagroom
6-8 eetlepels suiker
500 gram Griekse yoghurt
1 citroen (rasp en sap)
5 blaadjes gelatine

Voor de gekarameliseerde noten:
150 gram suiker
100 gram noten
½ bosje citroentijm


Bereidingswijze


Voor het maken van de yoghurtmousse met citroen:

Voeg de gelatineblaadjes toe aan een beetje water om te weken en zacht te worden.

Doe de slagroom in een ruime kom en voeg de eetlepels suiker toe. Zes eetlepels smaken al heerlijk, maar ben je een echte zoetekauw, voeg dan gerust iets meer toe. Klop de slagroom vervolgens stijf.

Doe de Griekse yoghurt in een andere kom. Was de citroen goed en rasp vervolgens de schil boven de Griekse yoghurt. Halveer de citroen en knijp ook het sap uit in de kom met de Griekse yoghurt. Vang eventueel de pitjes op met je hand, of haal ze later uit de yoghurt. Meng dit goed door.

Schep de Griekse yoghurt beetje voor beetje door de geklopte slagroom. Roer niet te hard en niet te wild, om te voorkomen dat de mousse zijn luchtigheid verliest.

Verwarm een klein scheutje water met de blaadjes gelatine. Zo lost de gelatine op in het water. Zorg ervoor dat je het water niet aan de kook brengt, want dan verliest de gelatine zijn werking.

Meng het gelatinewater met de yoghurtmousse. Voeg de gelantine toe en meng meteen goed. Schep de yoghurtmousse met citroen vervolgens in 8 schaaltjes. Zet ze vervolgens in de koelkast om op te stijven, voor minimaal 3 uur.


Voor de gekarameliseerde noten:

Ris de blaadjes tijm van de takjes en doe 2/3 hiervan, samen met de suiker en ongeveer 30 ml water in een steelpannetje. Breng dit rustig aan de kook. Roer het gehele proces niet in de pan! Zo voorkom je dat er suikerklontjes ontstaan in de karamel.

Laat de het suiker-watermengsel rustig koken totdat al het water verdampt is en de suiker lichtbruin, karamelachtig kleurt. Zet het vuur uit en voeg de noten toe aan de karamel. Meng dit meteen goed door zodat alle noten een laagje karamel krijgen. Spreid de gekarameliseerde noten uit over een bakpapiertje om af te koelen en uit de harden.


Het samenstellen van de yoghurtmousse met citroen:

Haal de yoghurtmousse met citroen uit de koelkast. Hak de noten grof of fijner, snaar smaak, en meng met de overgebleven blaadjes tijm. Verdeel de gekarameliseerde noten vervolgens, vlak voor serveren, over de yoghurtmousse.


Tips

Deze desserts moeten minimaal 3 uur opstijven in de koelkast voor het beste resultaat. Maar, deze tijd kun je altijd verlengen. Maak deze yoghurtmousse gerust een dag van te voren.

De tijm in dit recept geeft een spannende twist aan het geheel. Geen fan van tijm? Laat dit gerust weg.

1 reactie op “Yoghurtmousse met citroen en gekarameliseerde noten”

  1. Pingback: Uitgebreide recepten - 14 gerechten om lekker de tijd voor te nemen - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.