Deze fantastisch lekkere plaattaart moet je een keer proberen! Zeker als je een echte kaasliefhebber bent. Deze gekarameliseerde uien plaattaart bevat maar liefst 3 lekkere kazen wat zorgt voor heel veel diepgang in de smaak. Heerlijk in combinatie met de gekarameliseerde uien.
Gekarameliseerde uien plaattaart
De naam van dit gerecht is een mond vol, maar wat is dit recept lekker zeg! Een heerlijke bladerdeegbodem met gekarameliseerde uien daarop. Het bladerdeeg kun je kopen uit de supermarkt, uit het koelversschap. Deze is al rond en is opgerold verpakt. Super handig en makkelijk om mee te werken. Natuurlijk kun je ook bladerdeeg uit de vriezer gebruiken. Dit zijn kleine, vierkante velletjes. Plak de kleine plakjes bladerdeeg aan elkaar om één grote lap bladerdeeg te maken. Het maakt niet uit dat de plaattaart dan vierkant of rechthoekig is, in plaats van rond!
Bovenop het bladerdeeg verdeel je gekarameliseerde uien. Dit is zo’n ontzettend lekkere topping. Gekarameliseerde uien maak je door fijngesneden uien heel langzaam te bakken. Doe tijdens de bereiding de deksel op de pan, dan stooft alles ook nog een beetje. Uien karameliseren duurt even, maar dit is het dubbel en dwars waard. Na ongeveer 20 tot 30 minuten stoven/karameliseren houd je een heerlijke “uienjam” over. Super smaakvol!
Clémont Rouge, Cheddar en roomkaas
Bij gekarameliseerde uien past natuurlijk perfect: kaas. Deze heerlijke plaattaart maak je af met niet 1, niet 2. maar met maar liefst 3 verschillende soorten kazen. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen kenmerkende smaak.
Clémont Rouge vind ik erg lekker om in huis te hebben. Dit is een zeer toegankelijke roodkorstkaas en je kunt ‘m kopen bij de Albert Heijn. Hij lijkt qua smaak een beetje op brie en camembert, dus je kunt ‘m ook door één van deze twee kazen vervangen.
Tip: ik maakte als eens eerder een recept met Clémont Rouge. Namelijk deze boerenkoolquiche. Ook erg lekker!
Cheddarkaas is ontzettend smaakvol. Een pittige kaas die je herkent aan de diep oranje kleur. Koop een blok kaas en rasp de kaas zelf. Gebruik geen plakjes “cheddar”, die je ook op een hamburger kunt gebruiken.
Roomkaas vormt een lekkere romige basis voor deze gekarameliseerde uien plaattaart. Je kunt een basic roomkaas gebruiken (bijvoorbeel MonChou, zuivelspread, maar ook crème fraîche), maar ook een kruidenroomkaas.
Dit recept is ook perfect om kazen op te maken. Kijk dus vooral wat je nog in de koelkast hebt liggen! Een neutrale geraspte kaas, oude kaas, taleggio van de borrel van van het weekend of een blauwe kaas… Eigenlijk zijn alle kazen lekker op deze plaattaart met gekarameliseerde uien!

Gekarameliseerde uien plaattaart met Clémont Rouge, Cheddar en roomkaas
Ingrediënten
- 1 stuk bladerdeeg op rol (rond)
- 50 gram roomkaas
- 75 gram Clémont Rouge (of: brie of camembert)
- 50 gram Cheddar (geraspt)
Voor de gekarameliseerde uien:
- 3 uien
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- peper en zout
Instructies
- Snijd de uien in fijne ringen. Verwarm wat vetstof in een ruime koekenpan (waar een deksel op past). Fruit de uien hierin aan, een aantal minuten op middelhoog vuur, totdat de uien iets bruiner beginnen te kleuren.
- Voeg de tijm, rozemarijn en witte wijnazijn toe en zet het vuur lager. Laat de uien 30 minuten karameliseren met de deksel op de pan. Kijk een paar keer tussendoor en roer de uien dan zonodig even om. De uien zijn goed als ze helemaal zacht zijn en zoet van smaak zijn. Breng op smaak met een peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit. Verdeel de roomkaas over het bladerdeeg. Het hoeft niet precies te zijn. Verdeel hierop de gekarameliseerde uien. Snijd de Clémont Rouge is grove stukken en verdeel ook deze over de plaattaart. Verdeel de geraspte Cheddar ook, in hoopjes, over de plaattaart. Bak het geheel 20 minuten af in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!