Aïoli, een veelgegeten smeersel bij de borrel. Een heerlijke dip op basis van knoflook voor op toast of een lekker vers brood. Aïoli is in de supermarkt volop kant-en-klaar verkrijgbaar. Maar, wist je dat aïoli zelf maken heel makkelijk is? Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis.
Wat is aioli?
Aioli is een rijke knoflooksaus, veelal gegeten in Spanje en andere landen rondom de Middellandse zee. De traditionele aioli wordt gemaakt van veel knoflook, grof zout en olijfolie. De smaak is romig en mild. Opvallend aan dit recept is dat het eigenlijk niet meer lijkt hoe wij in Nederland aioli kennen.
In veel recepten wordt voor aioli een basis van olijfolie en ei gebruikt. Het ei zorgt voor binding en hierom lijkt de bekende aioli veel op mayonaise. Aioli is dus eigenlijk een knoflookmayonaise.
Aioli zelf maken, makkelijk en snel met dit recept
Kant-en-klare aioli uit de supermarkt in makkelijk, maar dit recept om aioli zelf te maken is nog veel makkelijker! Het recept bestaat uit veel basisingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Daarnaast is aioli zelf maken ook nog eens een stuk goedkoper.
Voor het zelf maken van aioli neem je als basis een mayonaise. Kies een mayonaise die jij het lekkerst vindt of maak de mayonaise zelf. Voeg daar vervolgens wat fijngeperste knoflooktenen aan toe, samen met de andere smaakmaker: olijfolie, citroensap, mosterd en voor de liefhebber van wat pit een beetje tabasco of chilipoeder. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en klaar is je zelfgemaakte aioli!
Knoflook pellen lastig? Niet met deze onmisbare keukentip:
Kooktip #10: knoflook pellen
Tot slot nog wat tips
- Kies een mayonaise die je lekker vind, want dit is de basis van je zelfgemaakte aioli. Geen tijd om een zelf te maken? Geen nood! Kies een versie die al voor jou gemaakt is.
- Snijd de knoflook super fijn. Je kunt hiervoor heel lang hakken, een knoflookpers gebruiken of de knoflook, met een snuf grof zout, fijn malen in de vijzel (zoals de Spanjaarden doen).
- Voeg niet te veel knoflook in één keer toe, zeker wanneer je de aioli voorbereid voor later. De smaak van de knoflook zal sterker worden naar mate de aioli langer staat.
- Tabasco is een waardevolle toevoeging aan dit reept. Het geeft het geheel de juiste balans en wat pit. Voeg dit naar smaak toe. Geen tabasco in huis? Chilipoeder volstaat ook.
Aioli – zelf maken
Ingrediënten
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- tabasco (naar smaak)
Instructies
- Maak de knoflooktenen schoon. Gebruik deze handige tip om de knoflooktenen te pellen. Hak, snijd of pers de knoflooktenen fijn. Doe ze in een schaaltje samen met de citroensap. Laat eventueel even staan zodat de knoflook wat zachter kan worden door de zuren uit het citroensap.
- Voeg de mayonaise, de mosterd en de olijfolie toe en meng het geheel goed door. Voeg vervolgens wat tabasco naar smaak toe aan de zelfgemaakte aioli.