Een carpaccio, maar dan zonder vlees. Deze heerlijke vegetarische carpaccio laat zien dat je geen vlees nodig hebt voor dit klassieke voorgerechtje. Deze carpaccio heeft een smakelijke twist door het gebruik van tomaat. Dit maakt dit voorgerecht lekker fris en licht. Serveer deze tomaten carpaccio met een dressing van citroen en peterselie en krokante hazelnoten bovenop.
Vegetarische carpaccio
Carpaccio, wie kent het niet? Carpaccio is een gerechtje van zeer dun gesneden vlees. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht, maar tegenwoordig worden er allerlei recepten mee bedacht. Denk aan: een brood carpaccio, een carpaccio salade en zelfs carpaccio op een pizza is niet gek genoeg. Ondanks de variatie in de uitvoering hebben al deze gerechten een aantal dingen gemeen. Het vlees is dungesneden en erbij wordt een lekkere dressing geserveerd in combinatie met een aantal topping die wat pittigheid en iets krokants toevoegen.
Deze carpaccio is helemaal uniek, want deze basis voor dit recept is geen vlees maar tomaat. Dat maakt dit klassieke voorgerecht ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Tomaten carpaccio met citroen, peterselie en hazelnoot
Snijd de tomaat zo dun mogelijk, maar flinterdun hoeft niet. Maak vervolgens de dressing. Deze is ontzettend eenvoudig. Een basisdressing maak je snel en makkelijk met olijfolie en citroensap. Voeg daar peper en zout, citroenrasp en een flinke hand fijngesneden peterselie aan toe en je hebt de perfecte smaakmaker voor de tomaten carpaccio. Om het geheel af te maken rooster je een handje hazelnoten. Let goed op de pan, zodat ze niet verbranden. Dit voorkom je ook door de noten door de pan te “walsen”: een rollende beweging met de pan waardoor de hazelnoten ook in de beweging komen. Hak de geroosterde hazelnoten fijn en verdeel ze over de tomaten carpaccio. Je vegetarische carpaccio is klaar!
Tomaten carpaccio met citroen, peterselie en hazelnoot
Ingrediënten
- 4 tomaten
- 1 bosje platte peterselie (vers)
- ½ citroen (sap en rasp)
- 4 à 5 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- 20 gram hazelnoten
Instructies
- Was de tomaten en ontdoe van het kruintje. Snijd de tomaat in flinterdunne plakjes. Verdeel de plakjes tomaat over 4 borden.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur een rooster hier de hazelnoten in. Blijf erbij en wals de pan zo nu en dan, want ineens kan het hard gaan. Zet het vuur daarom niet te hoog en wees geduldig. Rooster de hazelnoten tot de buitenkant iets gekleurd is rondom.
- Hak intussen de peterselie fijn en meng deze met de olijfolie. Rasp de schil van de halve citroen en knijp de citroen uit. Breng op smaak met peper en zout. Als de dressing niet lopend genoeg is, kun je eventueel een lepel extra olijfolie toevoegen.
- Hak de hazelnoten grof. Verdeel de dressing over de tomaten carpaccio en bestrooi vervolgens met de gehakte hazelnoten. Serveer direct.