botersla met rivierkreeftjes

Botersla met rivierkreeftjes, een gekookt eitje en romige dressing

Bijgerecht met vis | 15 minutenIngrediënten (2-3 pers. botersla met rivierkreeftjes)

½ krop botersla (ofwel: kropsla), de buitenste bladeren
100 gram gekookte rivierkreeftjes
2 of 3 eieren (1 ei per persoon)
ongeveer 6 kleine augurken
½ verpakking tuinkers (ongeveer 10 gram)

Voor de dressing:
1 theelepel mosterd
1 theelepel honing
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel mayonaise
peper en zout


Bereidingswijze

Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg, wanneer het water kookt, de eieren toe. Kies voor 2 of 3 eieren afhankelijk van voor hoeveel personen je de salade wil maken. Kook de eieren 7 minuten op een laag vuur, maar zorg dat het wel blijft koken. Giet de eieren na het koken af en laat ze schrikken onder koud water. Wil je alle tips lezen voor het perfect koken van een ei? Bekijk dan ook eens dit artikel: Hoe kook je het perfecte ei? (klik)

Pluk of snijd voorzichtig de buitenste bladeren van de krop botersla. Is de kern aan de harde kant? Snijd deze er dan uit. Was de slabaadjes goed en laat ook goed uitlekken.

Scheur de bladeren in kleine stukken. Dit mag wat grof zijn. Doe de bladeren botersla in een ruime serveerkom. Voeg de rivierkreeftjes hier aan toe. Snijd intussen de augurken in plakjes.

Meng voor de romige dressing de mosterd met de honing, de witte wijnazijn en wat peper en zout. Meng dit goed door. Voeg vervolgens de olijfolie langzaam toe terwijl je goed blijft roeren. Zorg dat je niet te snel olijfolie toevoegt, zodat deze goed kan worden opgenomen door de andere ingrediënten. (Zie tip). Voeg als laatste de mayonaise toe en roer het geheel goed door.

Meng de dressing met de botersla met rivierkreeftjes en meng het geheel door. Pel de eieren en halveer deze in de lengte. Leg de gekookte eieren bovenop de salade. Knip de tuinkers af en verdeel deze over de salade. De tuinkers geeft het geheel ietwat pittige smaak. Serveer de salade als bijgerecht.


Tips

Gaat het toevoegen van olijfolie en tegelijkertijd roeren iets te snel? Voeg dan kleine scheutjes toe en roer dan goed door. Voeg pas weer een nieuw scheutje toe als de olijfolie volledig is opgenomen. Probeer zoveel mogelijk in één richting te roeren.

Maak deze salade ook eens met garnalen of gerookte kipfilet.

1 reactie op “Botersla met rivierkreeftjes, een gekookt eitje en romige dressing”

  1. Pingback: Cocktail met rivierkreeftjes, ananas en rode peper - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.