arancini italiaanse risottoballen

Arancini: Italiaanse risottoballen (koken met restjes)

In de rubriek ‘Koken met restjes‘ vind je laagdrempelige en eenvoudige recepten om te koken met restjes. Deze recepten maken het makkelijker om minder voeding te verspillen en om creatief en gevarieerd te koken met wat je in huis hebt. Deze keer wordt er gekookt meer restjes risotto. Hiermee maak je eenvoudig overheerlijk arancini: Italiaanse risottoballen.Ingrediënten (14 arancini)

ongeveer 400 gram bereidde risotto (afgekoeld)
1 ei, losgeklopt
60 gram bloem
60 gram panko of paneermeel
neutrale olie om in te bakken, bijvoorbeeld: zonnebloemolie of koolzaadolie


Bereidingswijze

Verdeel de restjes risotto in 14 gelijke delen. Zet voor het paneren drie bakjes klaar: één bakje met de bloem, klop in één bakje het ei los, en één bakje met panko of paneermeel. Doe intussen ook voldoende olie in een steelpan. Zorg dat de laag olie minimaal 4 cm diep is zodat de arancini helemaal onder de olie staan in de bak. Zet het vuur onder de olie aan en laat deze warm worden.

Rol de risottoballen eerst door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. Haal ze vervolgens door het losgeklopte ei. Zorg ook hier dat het overtollige ei van de risottoballen kan aflopen. Haal ze als laatste door de panko of paneermeel. Herhaal dit met alle risottoballen. Leg ze opzij tot verder gebruik.

Controleer of de olie warm is door een houten lepel in de olie te steken of een stukje brood erin te laten vallen. Gaat de olie direct bruisen, dan is de olie warm genoeg. Is dit niet het geval? Laat het dan nog een paar minuten opwarmen. Scroll voor meer tips voor het bakken/frituren van de arancini even door naar de tips.

Laat de arancini één voor één voorzichtig in de olie zakken. Gebruik hiervoor eventueel een draadspaan of een vork. Bak de arancini rondom bruin in 4 tot 5 minuten. Herhaal dit met alle arancini. Laat de arancini na het bakken even uitlekken op een keukenpapiertje en serveer ze vervolgens met bijvoorbeeld tomatensaus.

Tips

Voor het maken van arancini kun je in principe elk soort risotto gebruiken. Naar mijn mening gaat het makkelijkst wanneer de vulling van de risotto niet te grof is het een fijne risottobal kunt vormen. Laat je inspireren door deze risottorecepten op StudioKOOK:

Deze arancini kun je makkelijk invriezen. Bereid de arancini volledig volgens het recept en vries ze vóór het bakken in. Haal ze vervolgens uit de vriezer wanneer je ze nodig hebt. Ook lekker voor bij de borrel.

Heb je een frituurpan thuis? Deze kun je uiteraard ook gebruiken en zal het frituren iets makkelijker maken.

Je kunt de temperatuur van de olie ook controleren met een thermometer. Zorg ervoor dat je de arancini bakt op een temperatuur tussen 160 en 170 graden.