chili con carne recept

Chili con carne recept

Chili con carne, het welbekende stoofgerecht uit de Tex-Mex keuken. Een rijke stoofpot gevuld met vlees, peulvruchten en groenten. Chili con carne is ontzettend gezond en daarom een zeer geschikte maaltijd voor de doordeweekse dag. Dit recept is niet moeilijk, snel en je kunt meteen koken voor 2 dagen. Makkelijk!



Chili con carne zelf maken

Chili con carne is een gerecht dat oorspronkelijk komt uit de Tex-Mex keuken, maar is ook niet meer weg te denken uit Nederland. Chili con carne is in de supermarkt in vele varianten verkrijgbaar. Kruidenmixen, verspakketten, kant-en-klaar in een pot… Maar, wist je dat chili con carne helemaal niet moeilijk is om zelf te maken? Dit chili con carne recept maak ik al jaren is een echt succesrecept. De verhouding van groenten, vlees en specerijen is precies goed. Niet te heet en vol van smaak. Verder kun je de chili con carne aankleden zoals je zelf wil. Bijvoorbeeld met rijst, tortillachips of verse koriander.


Chili con carne recept

Voor dit recept gebruik ik vooral bonen en wat niet te veel vlees. Dit maakt dit chili con carne recept een stuk gezonder, dan de varianten met heel veel vlees. Daarnaast gebruik ik ook andere groenten. Zoals ui en paprika. Heb ik nog een prei liggen? Dan voeg ik die ook lekker toe.

De basis voor de saus is tomaat. Hiervoor gebruik ik tomatenpassata (gezeefde tomaten) en tomatenblokjes. De specerijen voor de kenmerkende smaak van chili con carne zijn met name komijnpoeder en paprikapoeder. Voor wat pit kun je kiezen voor een verse peper, maar ik gebruik ook graag cayennepeper. Dit is iets scherper, dus je hoeft er niet zoveel van te gebruiken.


Mexicaanse stoofpot met vlees en bonen

Chili con carne betekent: chili (de naam van het gerecht) met vlees (con carne). Deze Mexicaanse stoofpot zit doorboordevol typische Mexicaanse smaken (specerijen en groenten), maar staat ook bekend om vlees als ingrediënt. Omdat ik van makkelijke recepten houdt, kies ik ook voor wat handzamer vlees. Geen stoofvlees, maar gewoon gehakt. De bereidingstijd van gehakt is korter.

Chili con carne kun je natuurlijk ook zonder vlees maken. Dan noem je het: chili sin carne (sin = zonder). In dat geval laat je het gehakt gewoon weg uit dit recept. Of probeer eens dit recept voor chili sin carne met zoete aardappel.

Chili con carne

Lekker chili con carne met bonen en paprika. Met dit makkelijke recept zet je deze Tex-Mex klassieker snel op tafel. Gezond en lekker!
Bereidingstijd 20 min
Stoven 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans, Tex-Mex
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gram gehakt
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 4 theelepels komijnpoeder
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 3 paprika's
  • 2 blikken bonen (à 400 gram per stuk)
  • 500 gram tomatenpassata (gezeegde tomaten)
  • 400 gram tomatenblokjes (blik)
  • 200 ml bouillon of water
  • 1 theelepel suiker
  • 300 gram maïs (blik)

Voor erbij:

  • rijst
  • tortillachips of wraps
  • bosui, koriander, verse limoen
  • dikke yoghurt of crème fraîche

En verder:

  • stoofpan of pan met een dikke bodem

Instructies
 

  • Snijd de ui in grove blokjes en fruit deze met wat vetstof aan in de pan. Snipper de knoflook fijn en voeg deze toe. Bak samen op laag vuur een paar minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg vervolgens de specerijen toe en bak deze een paar minuten mee, tot ze beginnen te geuren.
  • Snijd de paprika's in blokjes en voeg deze toe aan de pan. Bak ze 5 minuten mee.
  • Laat de bonen goed uitlekken en spoel ze af onder water. Voeg de bonen toe aan de pan, samen met de tomatenpassata, de tomatenblokjes en de bouillon. Meng alles goed door en breng aan de kook.
  • Laat de chili con carne ongeveer 40 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Laat de maïs uitlekken en voeg deze na het pruttelen toe aan de chili con carne. Proef de stoofpot en breng op smaak met peper, zout en eventueel wat suiker als je dat nodig vindt.
  • Serveer de chili con carne met rijst, wraps en toppings.

Notities

Je kunt chili con carne goed invriezen om te bewaren voor later. Zo zet je later snel en makkelijk een gezonde, versgekookte maaltijd op tafel.
Trefwoord Gezond, Glutenvrij, Makkelijk, Stoofpot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating