cilbir - turkse eieren Çılbır

Cilbir – Turkse eieren (Çılbır)

Ken jij het gerecht ‘cilbir’ al? Ook wel ‘Turkse eieren’ genoemd. Een lekker fris en voedzaam gerechtje met dikke yoghurt, zachtgekookte eitjes en een pittig zelfgemaakt sausje erbij. Maak het geheel af met wat verse dille en de cilbir is klaar! Dit recept moet je geproefd hebben!



Cilbir (Çılbır)

Zoals je misschien al kon raden vindt de oorspong van dit gerecht zich in Turkije. Daarom wordt het ook wel ‘Turkse eieren’ genoemd. De basis voor dit recept is een Turkse of een andere dikke yoghurt. De yoghurt maak je aan met citroen, knoflook en verse dille. Echt een super lekkere combinatie! Hierop serveer je vervolgens gepocheerde eitje. Ik kies voor gemak en ga voor zachtgekookte eitjes, net zo lekker! Maak het gerecht af met een sausje op basis van boter, chilivlokken, paprikapoeder en komijnpoeder en je zelfgemaakte Cilbir is klaar!

cilbir - turkse eieren Çılbır

Cilbir – Turkse eieren (Çılbır)

Een lekker fris en voedzaam gerechtje met dikke yoghurt, zachtgekookte eitjes, verse dille en een pittig zelfgemaakt sausje erbij.
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch
Keuken Turks
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de yoghurt:

  • 200 gram Turkse of Griekse yoghurt
  • ¼ bosje verse dille (houd 1 of 2 takjes apart)
  • 1 teen knoflook (fijngesneden)
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de topping:

  • 2 eieren
  • 2 eetlepels boter
  • ½ theelepel pul biber (chilivlokken)
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel komijnpoeder

Instructies
 

  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de eieren in het water wanneer het kookt en kook ze 6 minuten voor zachtgekookte eitjes. Hier vind je meer tips voor het koken van eieren.
  • Laat de eieren na het koken schrikken en zet ze apart tot verder gebruik.
  • Meng de yoghurt met de fijngesneden knoflook en het citroensap. Snijd de dille fijn en meng ook met de yoghurt. Verdeel dit over een bordje.
  • Pel de eieren en halveer deze. Leg de eieren in de yoghurt met de opengesneden kant naar boven zodat je in het ei kunt kijken.
  • Smelt intussen de boter op laag vuur. Voeg de specerijen toe en bak deze 3 minuten mee. Verdeel het botersausje over de Cilbir. Verdeel eventueel nog wat (grof) zout over het gerecht samen met wat plukje verse dille. Serveer direct. Eet smakelijk!
Trefwoord Gezond, Glutenvrij, Makkelijk, Snel, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating