Deze brioche broodjes met gehakt zijn niet alleen fantastisch lekker, ze zijn ook een feest om te serveren. Kijk eens hoe prachtig deze kleine, gevulde broodjes eruit zien! Perfect voor een brunch of een gezellige lunch met vrienden en familie. En de smaken zijn ook zo lekker. Lichtzoet brioche brood, pittig gehakt en die heerlijke, frisse toppings… Die maken het gerecht compleet!
Brioche broodjes met gehakt
Brioche brood is lichtzoet brood dat oorspronkelijk uit de Franse keuken komt. Met dit recept geef je een hartig twist aan dit klassieke brood. De combinatie van lichtzoet en hartig is ontzettend lekker!
Pittig gehakt
Het gehakt breng je op smaak met specerijen: komijnpoeder, korianderpoeder, oregano en chilipoeder. Voor deze smaakcombinatie liet ik me inspireren door de Turkse keuken, waar deze specerijen ook gebruikt worden om köfte mee te maken. Lekker!
Chilipoeder is een pittig specerij, maar ook erg lekker. Je kunt er snel een heerlijke, pittige smaak mee geven aan gerecht. Ik voeg ongeveer een halve koffielepel (of theelepel) aan toe, maar je kunt het ook naar smaak toevoegen. Je kunt het ook weglaten als je geen fan bent van erg pittig eten.
Gevulde brioche broodjes
Voor deze gevulde brioche broodjes met gehakt gebruik ik kleine brioche broodjes. Je kunt ze gewoon in de supermarkt vinden onder de naam ‘mini brioche broodjes’ of ‘melkbroodjes’. Deze broodjes zijn smal en langwerpig van vorm. Je kunt ze in de lengte insnijden aan de bovenkant en zo zijn ze erg makkelijk om te vullen.
De vulling bevindt zich dus in de snede in de bovenkant van het broodje. Omdat je de vulling op deze manier goed kunt zien, is het ook meteen een mooie manier van presenteren. Een hele schaal met deze gevulde broodje is dus meteen een lust voor het oog!
Frisse smaken
Naast het pittige gehakt als vulling, voeg je wat frisse tegenhangers toe. Deze brioche broodjes met gehakt maak je af met een frisse slasoort, verse peterselie (maar, koriander kan ook!), fijngesneden bosui en lekkere sausjes. De Srirachamayonaise en de yoghurtmayonaise passen perfect bij de andere smaken en maken deze hartige brioche broodjes helemaal af.
Als slasoort gebruik ik de kern van botersla. Die bestaat uit kleine, ronde blaadjes die precies in het broodje passen. Maar, Romaine sla of bindsla is ook erg geschikt om te gebruiken voor dit recept.

Brioche broodjes met gehakt
Ingrediënten
- 10 mini brioche broodjes
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 1 teen knoflook (fijngesnipperd)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel tomatenpuree (1 klein blikje)
- ½ theelepel maïzena
- ½ krop botersla
- 5 bosuitjes (fijngesneden)
- verse rode peper (in plakjes gesneden)
- Srirachamayonaise
- yoghurtmayonaise
- verse peterselie
Instructies
- Fruit de ui en de knoflook in een ruime koekenpan aan totdat deze glazig worden. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en gaar. Voeg de specereijen toe en bak deze 4 minuten goed mee. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de maïzena toe en laat dit op laag vuur een paar minuten pruttelen. Meng de maïzena direct goed door om klontjes te voorkomen.
- Snijd de brioche broodjes over de lengte in. Haal alle bladeren botersla los en halveer de grootste bladeren, zodat ze in de broodjes passen.
- Vul de broodjes met de botersla. Leg hierop het pittige gehakt. Verdeel vervolgens de Srirachamayonaise en de yoghurtmayonaise over de broodjes, bijvoorbeeld in kleine "dotjes". Verdeel de fijngesneden bosui, de plakjes rode peper en blaadjes verse peterselie over de brioche broodjes met gehakt. Serveer direct. Eet smakelijk!