crostini met zalm

Crostini met zalm, avocado en citroen

Lekker krokant brood met smeuïge avocado, zachte zalm en iets fris door een kneepje citroen. Wat een heerlijk idee, hé? Met dit recept maak je dit idee in een mum van tijd werkelijkheid. Haal vooral lekkere verse producten in huis en deze ingrediënten-combinatie doet de rest. Want, het succes van deze crostini met zalm is vooral de danken aan de smaakcombinaties van dit recept!Wat is een crostini?

We beginnen met de basis, het krokante en smakelijke stukje brood onder die heerlijke toppings: de crostini. Een crostini is een geroosterd stukje brood wat na de bereiding op smaak kan worden gebracht met allerlei smaakmakers. Denk aan olijfolie, peper, zout en knoflook, maar ook veel verse kruiden zoals rozemarijn of tijm. Heerlijk! Dat ogenschijnlijk simpele stukje brood onderop is dus een ware lekkernij op zich.

De crostini wordt belegd met lekkere toppings en eigenlijk kun je het zo gek maken als je zelf wil. Kies voor een eenvoudige gegrilde groentenvariant met olijfolie en grof zout of pak helemaal uit met verschillende soorten kaas, vlees en vis. Alles kan! Eén ding hebben alle toppings van een crostini eigenlijk altijd gemeen: het bevat een uitgesproken smaak. In dit recept: die heerlijke gerookte zalm, de citoen en die romige avocado.

Tip: wil je de topping van de crostini ook smaak brengen? Gebruik dan zwarte peper. De zalm is al zout (en smaakvol) genoeg van zichzelf.


Crostini met zalm, avocado en citroen

Heerlijk smaaktrio wat eigenlijk niets meer nodig heeft. Dus laat het ook lekker, en laat deze smaakvrienden hun werk doen. Het geroosterde brood, op smaak gebracht met olijfolie en zout, geef je een romig dekentje van avocado. Deze kun je gewoon prakken en stukjes zijn helemaal niet erg. Beleg de avocadopuree rijkelijk met gerookte zalm. Als laatste wat citroensap en je bent helemaal klaar. Deze crostini met zalm steelt de show!

crostini met zalm

Crostini met zalm, avocado en citroen

Krokant brood, geroosterd met olijfolie en zout, een romige topping van avocado, rijkelijk belegd met gerookte zalm en een kneepje citroen. Deze crostini met zalm steelt de show!
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Amuse, Borrelhapje
Keuken Hollands, Mediterraan
Porties 5 crostini’s

Ingrediënten
  

 • 100 gram gerookte zalm
 • ½ avocado
 • ½ citroen
 • 5 sneetjes stokbrood (mag van de vorige dag zijn)
 • olijfolie
 • peper en zout
 • 5 tapasprikkers (optioneel)

Instructies
 

 • Bestrijk de sneetjes stokbrood aan beide zijden met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Grill de sneetjes stokbrood krokant. Gebruik hiervoor een grillpan of grilltoestel. Ook in de oven op de grillstand werkt dit goed (200 graden, 5 minuten). Geen van deze opties beschikbaar? Bakken in de koekenpan kan ook. Je hebt geen extra vetstof meer nodig ín de pan.
 • Maak de halve avocado schoon en prak het vruchtvlees fijn. De andere halve avocado kun je bewaren in de koelkast. Laat de pit in het vruchtvlees zitten om verkleuren zo veel mogelijk te voorkomen. Dek het vruchtvlees af met aluminiumfolie.
 • Snijd de halve citroen in plakjes en maak één inkeping tot het midden in elk plakje citroen. Verdeel de gerookte zalm in 5 stukjes.
 • Beleg de geroosterde sneetjes stokbrood met de geprakte avocado. Leg hierop de gerookte zalm. Je kunt er eventueel een mooi rolletje of roosje van maken.
 • Neem nu een plakje citroen en pak de twee losse kantjes naast de inkeping. Zorg dat de inkeping naar beneden gericht is, wanneer je het plakje zalm recht voor je houdt. Beweeg het ene kantje naar voren en het ander kantje van het plakje citroen naar achter, waardoor het plakje citroen als het ware rechtop kan staan. Leg de citroen op deze manier op de gerookte zalm.
 • Prik als laatste eventueel een prikker in de crostini met zalm. Serveer de crostini direct.
Trefwoord Amuse, Crostini, High tea, Makkelijk, Snel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating