Soep, vegetarisch • 75 minuten + weken
Ingrediënten (4 tot 6 pers.)
2 uien
3 (grote) tenen knoflook
3 eetlepels rode currypasta (1 pakje)
1 eetlepel komijnpoeder
½ eetlepel gemberpoeder
500 gram gele spliterwten
400 ml kokosmelk
1500 ml groentenbouillon
Eventueel: verse peterselie
Voorbereiding
Doe de gele spliterwten in een ruime kom. Voeg hier water aan toe tot de spliterwten onder staan. Je ziet dat het water direct troebel wordt. Was de spliterwten door met een lepel door het water te roeren. Giet de spliterwten af en vul de kom opnieuw met water. Herhaal het wassen een aantal keer tot het water (bijna) niet meer troebel ziet.
Giet de spliterwten voor de laatste keer af. Giet ongeveer 1,5 liter water bij de spliterwten. Laat de spliterwten zo een dag staan om te wellen.
Bereidingswijze
Snipper de ui en de knoflook. Fruit deze in een ruime pan aan. Voeg de currypasta, het komijn- en gemberpoeder toe en bak even mee.
Voeg de spliterwten toe aan de pan, samen met de kokosmelk en de groentenbouillon. Breng de currysoep aan de kook en zet hierna het vuur laag. Laat de soep 50 tot 60 minuten pruttelen op een laag vuur. Proef of de spliterwten gaar zijn. Zo niet, laat nog wat langer pruttelen.
Hak de verse peterselie. Serveer de currysoep met gele spliterwten direct met wat verse peterselie.
Tips
Door de spliterwten te wassen spoel je een deel van het zetmeel weg. Op deze manier voorkom je een schuimlaag op de soep.
Het weken van de spliterwten zorgt voor een gelijkmatige garing van de soep.
Soep over? Geen probleem! Deze soep is geschikt om in te vriezen. Maak dus een lekkere grote portie!
Pingback: Zoete aardappelsoep met linzen - StudioKOOK
Pingback: 10 heerlijke herfstrecepten - StudioKOOK
Pingback: Currysoep met noedels en champignons - StudioKOOK
Pingback: 10 winterse soepen - StudioKOOK
Pingback: Uitgebreide recepten - 14 gerechten om lekker de tijd voor te nemen - StudioKOOK
Pingback: Currysoep met courgetti - StudioKOOK