dalgona koffie

Dalgona koffie: romige ijskoffie met een toffee-achtige koffieroom

Dalgona koffie. Een heerlijke, romige ijskoffie gemaakt met een toffee-achtige koffieroom. Klinkt fantastisch toch? Nadat je deze romige ijskoffie geproefd hebt, wil je nooit meer anders. Drink hem op een warme zomerdag met lekker veel ijs. Moeilijk om te maken? Absoluut niet! En je hebt maar 4 ingrediënten nodig, die je waarschijnlijk al in huis hebt.Wat is dalgona koffie?

Dalgona koffie is ontstaan in Korea. Het is een ijskoffie gemaakt met melk en een dikke, smeuïge koffieroom. Deze koffieroom maak je eenvoudig met maar 3 ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt: oploskoffie, suiker en heet water.

De naam is gebaseerd op een dalgonasnoepje. Dit Koreaanse snoepje smaakt toffee-achtig met zoete tonen van honing. Dalgona koffie bevat niet daadwerkelijk dit snoepgoed, maar alleen de smaak doet dus denken aan.

Voor het maken van de koffieroom is het belangrijk dat je gebruik maakt van oploskoffie. Gebruik geen gemalen koffie(bonen) voor in een koffiezetaparaat, want hiermee behaal je niet het romige en luchtige resultaat tijdens het mixen. Drink je nooit oploskoffie? Oploskoffie is niet duur, dus haal gerust een bus bij de supermarkt speciaal voor deze ijskoffie. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de oploskoffie het niet lang zal houden in de voorraadkast.


Dalgona koffieroom maken

Het maken van de luchtige koffieroom is kinderlijk eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een garde of een handmixer. Met de hand kloppen duurt iets langer, maar het resultaat is hetzelfde. Op zoek naar een snelle manier? Gebruik gewoon een handmixer. Voor het maken van de dalgona koffieroom gebruik ik het liefst een andere handzame keukengadget die ik al veel gebruik voor het maken van een lekker koffie thuis. Een eenvoudige melkopschuimer werkt snel en makkelijk. Ik gebruik dit exemplaar van Ikea (klik). Deze is niet duur. Binnen 10 seconden is je luchtige koffieroom klaar.

dalgona koffie

Dalgona koffie

Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Drankjes
Keuken Koreaans
Porties 1 dalgona koffie

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels oploskoffie
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels water (kokend heet/net van de kook af)
  • 200-250 ml melk
  • hand vol ijsklontjes

En verder

  • 1 glas, ongeveer 300 ml inhoud
  • melkopschuimer, handmixer of garde

Instructies
 

  • De bereidingswijze voor deze dalgona ijskoffie is eigenlijk eenvoudig. Tref allereerst de voorbereidingen. Kook water in de waterkoker of steelpan en zorg dat je voldoende ijsklontjes in de vriezer hebt.
  • Voor de koffieroom. Doe de oploskoffie, de suiker en de eetlepels kokend heet water samen in een mok, ruime kom of hoge beker. Roer even door en mix dit vervolgens met een melkopschuimer of handmixer met gardes tot een lobbig koffieroom. Je zult zien dat tijdens het mixen het mengsel snel dik zal worden en de koffiekleur lichter wordt.
  • De dagona koffie. Doe de ijsklontjes in de beker. Dit zal ongeveer éénderde van het glas vullen. Schenk de melk over de ijsklontjes. Schep als laatste de dalgona koffieroom op het geheel. De koffieroom blijft mooi op de ijskoude melk liggen wat mooi en smakelijk oogt. Wanneer je de dalgona koffie even doorroert ontstaat een super luchtige ijskoffie! Heerlijk verfrissend op een zonnige dag.

Notities

De ingrediënten voor een dalgona koffie zijn verdeeld in gelijke verhoudingen. Hier kun je eenvoudig mee variëren. Wil je je dalgona ijskoffie iets minder sterk? Voeg dan simpelweg wat meer melk toe en verminder de hoeveelheid ingrediënten voor de koffieroom. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld: 2 eetlepels koffie, suiker en kokend heet water.
Trefwoord Ijskoffie, Makkelijk, Picknick