dulce de leche zelf maken

Dulce de leche zelf maken van gecondenseerde melk

Dulce de leche zelf maken is heel erg makkelijk om te doen. Met een blikje gecondenseerde melk kun je thuis eenvoudig deze heerlijke karamelpasta maken. In dit artikel vertel ik je wat dulce de leche precies is, hoe je het makkelijk zelf kunt maken en hoe je het kunt bewaren.Wat is dulce de leche?

Dulce de leche is een karamelpasta oorspronkelijk veelgebruikt in landen in Zuid-Amerika. De basis voor dit recept is melk en suiker. Melk en suiker worden langzaam verwarmd tot deze karameliseert zijn en er een dikke stroperig pasta of jamachtige saus is ontstaan. Hiervoor moet het mengsel met wel uren op het vuur staan.


Dulce de leche zelf maken

Dulce de leche kun je makkelijk zelf maken. Hiervoor kun je een snelle methode gebruiken met als hoofdbestanddeel én tevens enige ingrediënt: een blikje gecondenseerde melk. Het blikje gecondenseerde melk laat je 2 tot 3 uur in ruim water koken. Let op: het blikje maak je niet open, je het kookt de gecondenseerde melk ín het ongeopende blikje. De gecondenseerde melk al veel suiker dus dat maakt dit het ideale product om snel en makkelijk zelf dulce de leche te maken.

Nog een tip: zorg dat de blikjes ruim onder water staan tijdens het koken. Als de blikjes niet helemaal onder water staan, is er kans dat de blikjes open barsten door de hitte. Kies daarom voor een grote pan met voldoende water. Het water kan tijdens het kookproces verdampen, dus kijk af en toe in de pan of er nog voldoende water is.


Dulce de leche bewaren

Dulce de leche kun je makkelijk bewaren. Ongeopend kun je de blikjes zeker 6 maanden op kamertemperatuur bewaren. Bewaar geopende blikjes dulce de leche bij voorkeur niet in het blikje, maar schep het even over in een kunststof of glazen bakje. Op deze manier kun je de pasta 3 dagen bewaren in de koelkast.

Tip: omdat je dulce de leche langer kunt bewaren nadat je het bereidt hebt, is het makkelijk om meerdere blikjes tegelijk te maken. Zo hoef je niet elke keer wanneer je dulce de leche wil gebruiken voor een recept opnieuw een blikje te koken.

dulce de leche zelf maken

Dulce de leche zelf maken

Dulce de leche is een heerlijke karamelpasta. Je kunt deze eenvoudig zelf maken met een blikje gecondenseerde melk. Lekker op toast, cake of in desserts.
Bereidingstijd 3 uur
Gang Bijgerecht, Gebak
Keuken Zuid-Amerikaans
Porties 1 blikje

Ingrediënten
  

  • 1 blikje gecondenseerde melk

En verder:

  • ruime pan

Instructies
 

  • Een een ruime pan met voldoende water aan de kook. Ik vind het zelf prettig om het etiket van het blikje gecondenseerde melk er voor het koken af te halen zodat deze niet loslaat tijdens het koken.
  • Doe het blikje gecondenseerde melk in het kokende water en zet het vuur laat, zodat het af en toe bubbelt. Laat de gecondenseerde melk 3 uur koken op laag vuur, zonder deksel.
  • Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit zodat het blikje goed onder water staat. Je kunt de pan tussendoor bijvullen met warm water.
  • Na het koken is de gecondenseerde melk dulce de leche. Laat de dulce de leche helemaal afkoelen voor gebruik.

Notities

Tip: je kunt meerdere blikjes tegelijk koken en ongeopend 6 maanden bewaren op kamertemperatuur.
Trefwoord Basisrecept, Dulce de leche, Karamel, Makkelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating