grazing board luxe borrelplank

Grazing board – luxe borrelplank

Grazing board, een luxe borrelplank boordevol lekker. Klinkt dat niet fantastisch goed? Deze heerlijke Bourgondische borrelplank is helemaal niet moeilijk om te maken, maar steelt zeker de show! Leuk om te serveren tijdens de feestdagen of tijdens een leuke dinner party!



Grazing board

‘Wat is een grazing board?’ hoor ik je denken. Een grazing board is een term voor een luxe en uitgebreide borrelplank. Op een grazing board vind je allerlei heerlijke borrelhapjes, kaasjes, dipjes, toastjes… Maar, ook groenten, fruit en kleine gerechtjes kun je kwijt op deze luxe borrelplank. Je hoort het misschien al: bij het maken van zo’n grazing board draait het om een royaal assortiment aan lekkere dingen, voor een luxe en Bourgondisch gevoel!


Franse borrelplank – charcuterie plank

Een grazing board is dus een borrelplank, maar dan extra luxe en/of royaal gevuld. Super lekker! De borrelplank zoals we hem nu kennen stamt af van de Franse charcuterie plank. Een charcuterie plank is een plankje of een bord gevuld met allerlei lekkere vleeswaren: de charcuterie. Inmiddels is deze charcuterie dus uitgebreid met meer dan alleen vleeswaren en kun je met zo’n lekkere borrelplank alle kanten op.


Amerikaanse borrelplank

Een grazing board is een Amerikaanse term. Dit is eigenlijk een Amerikaanse borrelplank. In Amerika zijn ze niet onbekend met dit begrip en ook heuse grazing tables maken hun opkomst. Zoals de naam al doet vermoeden is dit geen rijkelijk gevulde plank, maar een hele tafel boordevol met allerlei lekker hapjes.


Borrelplank maken

De grazing board trend is ook overgewaaid naar Europa en dus ook naar Nederland. Doe er je voordeel en ga aan de slag met zo’n heerlijke, royale borrelplank. Een borrelplank maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Omdat veel borrelplanken, bijvoorbeeld op Instagram of Pinterest, en super gestyled uit zien, lijkt het misschien moeilijker dan het is. Ik neem je stap voor stap mee in het maken van een lekkere borrelplank:

  • Neem een mooie, (grote) borrelplank die je wil gaan gebruiken. Heb je geen houten plank in huis? Het kan ook een stenen plateau, een taartplateau of een mooie schaal zijn.
  • Kies welke ingrediënten je wil gebruiken. Hieronder vind je een recept met heerlijke combinaties van hapjes en smaken. Maar, voel je vrij om te variëren met kaasjes, broodjes, toastjes, vleeswaren en hapjes.
  • Begin met de grote elementen. Bijvoorbeeld een stuk kaas of een schaaltjes met dips of olijven. Deze zet je verspreid op het board in verschillende hoeken van de plank. Zet ze niet letterlijk op de hoek, maar een paar centimeter van de kant van de plank af.
  • Verdeel vervolgens de toastjes of broodjes over de plank. Het is leuk om deze dakpansgewijs neer te leggen, zoals je ziet op de foto. Leg de broodjes of toastjes in een lange strook om de grote elementen heen. Zo verbindt je meteen de verschillende elementen met elkaar en liggen ze niet meer “los” of voor je gevoel “willekeurig” op de plank.
  • Vul de overige plekken op met de andere ingrediënten. Maak een hoekje met nootjes, vouw mooie roosjes van verschillende soorten vleeswaren en leg deze bij elkaar. En leg stukjes fruit en groeten bij elkaar. Het mooiste is als er geen of weinig meer van de houten plank te zien is.
grazing board luxe borrelplank

Grazing board – luxe borrelplank

Grazing board, een luxe borrelplank boordevol lekker. Deze heerlijke Bourgondische borrelplank is makkelijk om te maken, heerlijk!
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Amerikaans, Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 3 borrelkaasjes
  • ½ stokbrood (in plakjes)
  • 2 vijgen (in vieren, zie tip)
  • 100 gram olijven
  • 200 gram witte druiven
  • 200 gram rode druiven
  • 25 gram rauwe ham
  • 50 gram fuet (in plakjes)
  • 35 gram kaaskoekjes
  • 2 eetlepels jam (smaak naar keuze)

En verder:

  • een grote serveerplank (zie tip)
  • 2 kleine serveerschaaltjes

Instructies
 

  • Leg de borrelplank voor je neer. Verdeel hierop als eerst de drie kaasjes. Leg hier omheen het brood, in een lange rij.
  • Doe de jam en de olijven beide in een serveerschaaltje van passend formaat. Zet deze ook op de plank. Vul de lege ruimtes verder op met de druiven (op twee plekken), de plakjes fuet, verdeel de rauwe in roosjes op een plek, de vijgen en de kaaskoekjes.
  • Serveer dit grazing board direct. Eet smakelijk!

Notities

Zijn vijgen niet in het seizoen? Dan kun je ook ander fruit gebruiken zoals sinaasappel of mandarijn, appel of blauwe bessen. 
Heb je geen grote serveerplank? Je kunt ook een groot bord gebruiken (ter grootte van een pizzabord).
Trefwoord Dinner party, Feestdagen, Kerst, Makkelijk, Oud en Nieuw

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating