Kaasfondue, ben jij er ook zo dol op? Kaasfondue is de perfecte, gezellige maaltijd voor de feestdagen of voor een heerlijke avond dineren. Ik geef je het lekkerste recept voor kaasfondue, dat ook nog eens erg makkelijk om te maken is. Succes gegarandeerd!
Kaasfondue
Kaasfondue, een echte comfort food maaltijd. Bij een avondje kaasfonduen, maak je een grote pan met gesmolten kaas die samenhoudt als een soort saus. Hier dip je allerlei lekker dingen in, zoals brood, groenten en fruit. Kaasfondue is een echt winters gerecht. Dit stamt nog uit de 18de eeuw, de periode waaruit kaasfondue is ontstaat. Harde kazen werden zacht gemaakt door ze te verwerken in zo’n heerlijke fondue.
Vandaag de dag hebben we de functie van het kaasfonduen niet meer nodig en kunnen we dit gerecht het hele jaar door eten. Toch hebben veel mensen wel een winterse associatie of een herfstgevoel bij deze maaltijd. En dat is helemaal niet erg, want kaasfondue is ontzettend gezellig! Samen met een goed, groot of intiem, gezelschap schuif je aan aan tafel bij zo’n heerlijke pan gesmolten kaas. Lekker dippen met lekkere ingrediënten, onder het genot van lekker eten, drinken en kletsen. Hier kom je het najaar en de winter wel mee door toch?
Hoe maak je kaasfondue?
Kaasfondue is een simpel gerecht en het is dan ook erg makkelijk om te maken. Je neemt een vloeistof, meestal is dit wijn. Hierin laat je geraspte kazen smelten. Je kunt eigenlijk alle kazen gebruiken. Ik kies dan ook graag voor een mix tussen verschillende kazen, maar let er op dat deze kazen makkelijk kunnen smelten in de warme vloeistof.
Om de gesmolten kaas samenhangend te maken en te voorkomen dat de kaasfondue gaat schiften, voeg je een “maïzenapapje” toe. Dit is een mengsel van maïzena en een klein beetje water. Laat de gesmolten kaas een paar ik bubbelen (koken) en zet het vuur laag. Maar sowieso kaasfondue op een niet te hoog vuur. Voeg, wanneer de vloeistof het kookpunt bereikt heeft, vlot het maïzenapapje toe en meng door. Door de maïzena gaat het geheel binden en vormt het een samenhangende kaasfondue.
Welke kaas gebruik je voor kaasfondue?
Om kaasfondue te maken, kun je eigenlijk alle kazen gebruiken. De smaak van de kaasfondue hangt natuurlijk sterk af van welke kazen je gebruikt. Lekkere kazen voor in kaasfondue zijn o.a.: Emmentaler, Cheddar, een goede belegen of ietwat oudere kaas (deze heeft meer smaak van een jonge kaas), Gruyère of boerenkaas. Kaasfondue gemaakt van geitenkaas is ook erg lekker!
Tip: rasp de kaas voor de kaasfondue zelf. Dat geeft het beste resultaat!
Dip tips!
Kaasfondue is erg lekker met brood. Dit blijft toch mijn favoriete dipper! Maar, wist je dat andere ingrediënten ook erg lekker zijn om te serveren bij dit klassieke gerecht? Denk aan verschillende soorten brood, groenten, maar ook fruit is erg lekker bij kaas. Ik zet een aantal lekkere dip tips voor kaasfondue voor je op een rijtje:
- Brood
- Tortillachips
- Geroosterde groenten: bloemkool, broccoli, spruitjes en zoete aardappel.
- Geroosterde groenten: cherrytomaat, paprika, bosui, rode ui.
- Gebakken paddenstoelen en/of champignons
- Druiven
- Vijgen
- Koude groenten zoals: radijsjes en augurk,
Naast het fonduerecept wil je ook nog lekkere dingen voor erbij serveren, om de maaltijd compleet de maken. Een lekker vers brood doet het altijd goed en deze serveer je misschien sowieso ook om te dippen. Serveer ook nog een lekkere, zelfgemaakte kruidenboter om te smeren op het brood. Zo lekker! Nootjes combineren erg goed met kaas, net als vijgenchutney of -jam. Voeg deze producten ook zeker toe aan de maaltijd. Als laatste misstaat een lekkere salade natuurlijk nooit, maar ook een royaal charcuterie board past perfect bij deze maaltijd. Alles bij elkaar op geteld, zet je zo een heerlijke en complete maaltijd op tafel. Zo ontzettend lekker, maar ook zo gezellig. Als dat geen genieten is…!
Kaasfondue recept
Ingrediënten
- 400 gram gemengde kazen
- 200 ml droge, witte wijn
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel water
- kaasfondue dippers
En verder:
- een kaasfonduepan met warmhoudplaat of kaasfondueset
Instructies
- Schenk de droge, witte wijn in een steelpan en verwarm deze. Rasp de gemengde kazen. Voeg vervolgens de kaas toe en laat deze langzaam, op laag vuur smelten in de witte wijn.
- Meng de maïzena en het water tot er geen klontjes meer in zitten. Als de kaas gesmolten is en de kaasfondue rustig begint te pruttelen, voeg je het maïzenamengsel toe en roer je dit direct goed door. Laat de kaasfondue nog een halve minuut tot een minuut pruttelen.
- Zet intussen de kaasfondueset of het warmhoudplaatje klaar, net als de kaasfondue dippers. Schenk de kaasfondue in de kaasfonduepan en zet deze op het warmhoudplaatje of zet de pan in de bijbehorende houder uit de kaasfondueset met een fonduebrander. Eet de kaasfondue direct. Lekker met verschillende dippers, zoals brood en geroosterde groenten. Eet smakelijk!