Mojo rojo, een heerlijke pittige, rode saus die z’n oorsprong vindt op de Canarische eilanden. Deze lekkere mojo rojo eet je bij de bekende papas arrugadas: Canarische aardappeltjes. Ook een tip om meteen even te maken! Deze mojosaus is niet moeilijk om te maken en heeft als basisingrediënt: rode paprika en rode jalapeñopeper.
Mojo rojo recept
Mojo rojo betekent: rode saus. Het is een pittige, rode saus die gemaakt wordt van rode paprika’s, rode jalapeñopeper en specerijen. Super lekker en smaakvol! De mojo rojo eet je, samen met de mojo verde, bij papas arrugadas. Dit is een typisch Canarisch aardappelgerecht. Deze krieltjes worden in z’n geheel gegaard, in de schil, en hebben een zoutig laagje om zich. Erg lekker!
Canarische rode saus
Deze Canarische rode saus dankt de dieprode kleur aan het gebruik van paprika’s. Hiervoor kies je uiteraard de rode. Deze paprika’s, ik gebruik graag puntpaprika’s, rooster je even in de oven. Het vruchtvlees wordt hierdoor zacht van structuur en zoet van smaak. Daarna zijn de paprika’s klaar om verder te verwerken. Doe ze in een hakmolentje met olijfolie, rode jalapeñopeper voor wat pit en breng het geheel op smaak met specerijen. Heerlijk!
Tip: kun je geen rode jalapeñopeper vinden, dan kun je ook een rode chilipeper gebruiken.
Knoflook
Knoflook is een veelgebruikt ingrediënten in de Spaanse keuken en in de Canarische keuken. Er gaat dus ook lekker wat knoflook in dit mojo rojo recept! Je kunt de knoflook rauw gebruiken. De knoflook kan dan een enigszins scherpe smaak hebben. Ik vind het lekker om de knoflook te poffen voordat je hem verwerkt in deze rode saus. Knoflook poffen is niet moeilijk. De rode paprika’s verdeel je over een bakplaat. Doe hier ook wat teentje knoflook bij. Laat de schil eromheen, want dit zorgt ervoor dat de teentje knoflook poffen in plaats van roosteren. Zo poffen ze in hun eigen schil. Verdeel wat olijfolie en peper en zout over het geheel en het is klaar om in de oven te gaan!
Mojo rojo recept – Canarische rode, pittige saus
Ingrediënten
Voor de geroosterde paprika:
- 2 puntpaprika's
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- zout
Voor de mojo rojo:
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- ½ rode jalapeñopeper
En verder:
- een hakmolentje of staafmixer
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de paprika's in de lengte en ontdoe van de zaadlijsten en het steeltje. Leg de paprika's met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Leg de twee tenen knoflook in de schil erbij. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Rooster dit 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Doe de geroosterde paprika's in het hakmolentje (zie tips voor het gebruik van een staafmixer). Snijd het schilletje van de knoflook open en lepel het zachte vruchtvlees eruit en doe dit ook in het hakmolentje. Voeg de specerijen, de rode wijnazijn, de olijfolie en de rode jalapañopeper toe. Mix dit nu tot een gladde saus.
- Serveer de mojo rojo met papas arrugadas. Eet smakelijk!