Oeuf mayonnaise, een klassiek Frans gerecht. Ook al lijkt dit gerecht simpel, ik vind dit persoonlijk een ontzettend leuk gerecht om te serveren bij een brunch of als borrelhapje. Maak een grote schaal en kleed de eitjes een beetje extra aan. Voor dit recept geef je de klassieke oeuf mayonnaise wat pit door het toevoegen van kerrie, bosui en rode peper. Lekker!
Oeuf mayonnaise
Oeuf mayonnaise is een Frans gerecht. Het recept is simpel, maar klassiek. De smaken zijn ontzettend lekker samen en daarom heeft dit gerecht niet veel nodig. Traditioneel worden deze Franse eitjes gekookt totdat ze (bijna) hard zijn. Vervolgens serveer je ze met een mosterd-mayonaise.
Franse eitjes met mayonaise
Een simpel recept met slechts een handvol ingrediënten. Dit gerecht is klassiek geserveerd al ontzettend lekker. De eieren zijn gehalveerd en de mayonaise wordt bovenop de eieren geserveerd. Verder is het lekker om ernaast iets fris te eten. Dit kunnen bijvoorbeeld kappertjes of augurken zijn. Maar ook wat rauwkost, zoals een frisse slasoort (bijvoorbeeld botersla, zoals op de foto), komkommer of radijs.
Oeuf met een twist: kerrie, bosui en rode peper
De klassieke manier van serveren is altijd ontzettend lekker, maar het is meteen ook een goede basis om mee te variëren. De mayonaise en de gekookte eieren blijven hetzelfde. Maar, de mayonaise geef ik iets meer pit door er een lekkere kerriemayonaise van te maken. Want, ook de smaak van kerrie past perfect bij gekookte eitjes! Verder maak de oeuf mayonnaise af met wat fijngesneden bosui en rode peper. De eieren serveer je op een klein blaadje botersla. Maar, je kunt ook Romaine sla gebruiken. Dit is lekker fris, voor de smaak, maar het blaadje sla kun je meteen gebruiken om het eitje handig te eten.
Dinnerparty recept
Deze oeuf mayonnaise is perfect om te serveren als je een gasten krijgt of een dinnerparty orginaseert. Maak een lekkere grote schaal en leg deze vol met kleine blaadjes sla. De halve eitjes leg je in de blaadjes, deze fungeren meteen als een soort eetbaar bordje. Fingerfood dus! Maak af met de kerriemayonaise, de rode peper en de bosui. Dit is meteen een kleurrijk geheel en het is dus ook fantastisch leuk om zo’n mooie schaal te serveren!

Oeuf mayonnaise met kerrie, bosui en rode peper
Ingrediënten
- 2 eieren
- 2 eetlepels mayonaise
- ½ theelepel kerriepoeder
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel chilipoeder (of naar smaak)
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 1 bosui (fijngesneden)
- ½ rode peper (fijngesneden)
- peper en zout
- 4 kleine blaadjes botersla (of Romaine sla)
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook. Doe de eitjes in het kokende water met een lepel en kook in 8 minuten hard. (Zie tips). Laat de eieren schrikken door ze direct af te spoelen met koud water.
- Maak intussen de kerriemayonaise door de mayonaise te mengen met de specerijen en de witte wijnazijn. Breng vervolgens op smaak met peper en zout.
- Pel de eieren en halveer ze in de lengte. Leg de 4 blaadjes botersla of Romaine sla op een bord. Leg de halve eitjes in de blaadjes sla. Leg op elk eitje een klein lepeltje kerriemayonaise en verdeel er vervolgens wat fijngesneden bosui en rode peper over. Serveer direct. Eet smakelijk!