Ken jij die lekkere zoetzure kip met groenten van de Chinees? Met dit koe lo kai recept maak je dit gerecht net zo lekker als bij de Chinees. Ik kies graag voor een vegetarische optie door sojabrokjes of tofu te gebruiken. Liever traditioneel? Wissel dit dan simpelweg weg om voor kip. Zo maak je lekkere vegetarische, zoetzure kip in een handomdraai thuis!
Wat is koe lo kai?
Koe lo kai is een traditioneel Chinees-Kantonees gerecht wat vaak te vinden is bij Chinese restaurants. Simpel gezegd is koe lo kai krokante kip in zoetzure saus. Vaak worden er ook groenten aan toegevoegd, zoals taugé, ui en paprika. Serveer dit koe lo kai recept samen met meer Chinese recepten en lekker wat rijst om het af te maken.
Vegetarische zoetzure kip
Ik kies in dit koe lo kai recept voor vegetarische ingrediënten. De kip vervang ik door sojabrokjes of tofu. Deze ingrediënten zijn makkelijk in gebruik en zijn ook eenvoudig op smaak te brengen. Heerlijk in deze vegetarische zoetzure kip dus! Eet jij zoetzure kip liever traditioneel? Vervang de sojabrokjes dan gewoon door kip. Zowel kipfilet als kippendijfilet zijn geschikt in de dit recept.
Weetje: kies jij vegetarische koe lo kai? Dit recept is ook helemaal vegan/veganistisch, want er komen ook geen andere dierlijke ingrediënten aan te pas!
Wat zijn sojabrokjes?
Sojabrokjes zijn gemaakt van sojabonen. De bonen worden geperst en verwerkt tot een soort pap. Hier worden vervolgens de sojabrokjes van gevormd.
Sojabrokjes kun je kopen bij de toko, maar ook bij de grotere supermarkten. Zo haal ik mijn sojabrokjes gewoon bij Albert Heijn, makkelijk! Kijk eens naar de merken ‘Smaakt’ en ‘Valle del sole‘ (klik).
Ze niet alleen een ontzettend goede vleesvervanger, sojabrokjes zijn ook nog eens makkelijk in gebruik en goed te bewaren. Sojabrokjes zijn gedroogd dus je kunt ze het beste ongeveer 20 minuten laten wellen in lauw water en voor gebruik goed uitknijpen. Je kunt ze marineren, kruiden en bakken. Alles is mogelijk!
Omdat sojabrokjes gedroogd zijn, zijn ze erg lang houdbaar en kun je ze bewaren bij kamertemperatuur. Handig om in huis te hebben als vleesvervanger en toevoeging van extra eiwitten aan een gerecht.
Vegetarische zoetzure kip – koe lo kai
Ingrediënten
- 30 gram sojabrokjes (scroll even door naar de tips voor tofu of kip)
- ½ Chinese kool
- 1 rode paprika
- 100 gram sugar snaps
- 125 gram taugé
- 1 blikje ananas (227 gram)
Voor de sojabrokjes
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel maïzena
Voor de zoetzure saus
- 4 eetlepels azijn
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel maïzena
- sap uit het blikje ananas
Voor erbij
- gekookte rijst
Instructies
- Doe de gedroogde sojabrokjes in een ruime kom en overgiet royaal met lauwwarm water. Laat de sojabrokjes 20 minuutjes wellen.
- Giet de sojabrokjes hierna af en knijp het overtollige vocht goed uit. Voeg de sojasaus en de maïzena toe en meng goed door.
- Verwarm ruim olie in een wokpan en bak hierin de sojabrokjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet opzij tot verder gebruik.
- Maak intussen de groenten schoon. Snijd de paprika en de Chinese kool in blokjes. Gebruik deze tip om Chinese kool om een handige manier te snijden. Snijd de puntjes van de sugar snaps en was de taugé.
- Doe alle groenten in de wokpan en wok dit 5 tot 10 minuten. Bak de groenten zo lang als je zelf lekker vind.
- Meng intussen alle ingrediënten voor de zoetzure saus. Snijd de ananas in blokjes (als deze nog niet gesneden waren). Voeg de saus, de ananas en de sojabrokjes toe aan de gewokte groenten. Meng goed door en laat het geheel inkoken tot een gebonden zoetzure saus.
- Serveer de vegetarische zoetzure kip met de gekookte rijst.