Dol op pasta carbonara en wil je wel eens variëren met deze Italiaanse klassieker? Geef dit pastarecept dan een smakelijk twist door crispy chili olie toe te voegen. Echt een fantastisch lekkere smaakcombinatie, helemaal met de gestoofde prei die ietwat zoet van smaak is. Wanneer zet jij deze pasta carbonara met crispy chili olie op het menu?
Pasta carbonara met crispy chili olie
Deze heerlijke tagliatelle carbonara is het perfecte voorbeeld van een fusion recept. Carbonara is natuurlijk een echte Italiaanse klassieker. Dit pastarecept maak je traditioneel met spekjes (guanciale), ei en Parmezaanse kaas. Hier maak je een saus van. Ondanks het beperkte aantal ingrediënten, zit deze pasta boordevol smaak. Ben je benieuwd naar het klassieke recept? Deze vind je hier (klik).
Crispy chili olie is een product wat je veel te vinden is in Chinese gerechten. Deze olie wordt ook wel verkocht onder de merknaam: lao gan ma. Je kunt lao gan ma vinden bij de toko, maar ook bij sommige, grote supermarkten. Zelf crispy chili olie maken ook erg lekker! Daarnaast is het ook leuk én makkelijk om te doen. Het recept voor zelfgemaakte crispy chili olie maken vind je hier (klik).
Crispy chili olie: pittig of niet?
Lao gan ma is de merknaam van de Chinese crispy chili olie. Het is een erg lekkere en smaakvolle olie gemaakt met o.a. chilipepers. Ondanks de naam en het gebruik van de chilipepers, is lao gan ma eigenlijk helemaal niet pittig! De smaak van deze kruidige olie of vooral hartig. Daarnaast bevat lao gan ma krokante sojaboontjes en o.a. dit ingrediënt maakt de chili olie ook crispy (krokant, met een bite).
Zelfgemaakte crispy chili olie daarentegen is wel pittig. Hiervoor gebruik je chilivlokken en deze bepalen het grootste deel van de smaak. Deze olie zelf maken vind ik echt een aanrader, maar houdt er rekening mee dat je zelfgemaakte olie pittiger is dan de kant-en-klare variant!
Chinese recepten
De chili olie komt dus uit de Chinese keuken. Zin in meer lekkere Chinese recepten? Daar vind je er op StudioKOOK genoeg van! Kijk vooral eens op deze pagina voor meer: Chinese recepten.
Italiaanse recepten
Of heb je juist meer zin in lekkere gerechten uit de Italiaanse keuken? Kijk dan vooral eens op deze pagina: Italiaanse recepten. Alle recepten voor pasta’s vind je hier: pastarecepten.

Pasta carbonara met crispy chili olie en gestoofde prei
Ingredients
- 250 gram tagliatelle
- 1 prei
- 2 eidooiers
- 70 gram Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- 200 gram spekblokjes (zie tip)
- 100 ml kookroom
- fijngesneden bosui
- crispy chili olie (naar smaak)
Instructions
- Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Houd een half kopje, ongeveer 100 ml, van het kookwater achter.
- Snijd intussen de prei in fijne halve ringen en was deze goed. Verwarm een ruime koekenpan of wokpan met wat olie en bak hierin de spekjes. Voeg de prei toe en stoof deze, met de deksel op de pan, in 10 minuten zacht.
- Klop intussen de eidooiers los met de kookroom en de Parmezaanse kaas. Voeg een scheut van het kookvocht van de pasta toe en meng goed door. Als de pasta straks te droog is, de saus niet smeuïg genoeg is, kun je wat extra kookvocht toevoegen aan de pasta.
- Als de tagliatelle gaar is, voeg je deze toe aan de prei. De ideale timing is als de pasta klaar is, wanneer je toe bent om de saus te gaan maken. Door de warmte van de pasta (die net van de kook af is), kan het ei is de carbonarasaus stollen en vaster worden. Dit zorgt voor een dikke, romige saus.
- Haal de pasta, gemengd met de gestoofde prei, van het vuur. Schenk de carbonarasaus, de eidooier met kookvocht, room en Parmezaanse kaas, bij de tagliatelle en meng direct goed door. Door de warmte dikt de saus in, maar als je niet roert, heb je kans dat het ei korrelig wordt. Dit lijkt op roerei en dat wil je niet.
- Blijf de pasta goed mengen tot de saus is ingedikt en de tagliatelle omhuld is met die lekkere, romige carbonarasaus. Verdeel de pasta carbonara over twee borden. Bestrooi met bosui en verdeel er naar smaak crispy chili olie over. Serveer direct. Eet smakelijk!