Crispy chili olie, je kent het misschien wel. Maar, wist je dat chili olie zelf maken heel erg makkelijk is? Met minimale moeite maak je een heerlijke olie helemaal zelf! Duik de keuken in met dit recept, succes gegarandeerd!
Crispy chili olie zelf maken
Crispy chili olie, je hebt het misschien al eens zien staan bij de toko of in de supermarkt… Misschien heb je zelfs al een potje in huis! Deze olie, ook wel verkocht onder de merknaam: lao gan man, is een smaakvolle olie met chilipepers. Ondanks de naam ‘chili olie‘ is de variant uit een potje helemaal niet zo pittig als het misschien lijkt. Deze zelfgemaakte, pittige olie is vooral heel smaakvol en geeft een hartige smaak aan gerechten, zoals soepen of sandwiches.
Crispy chili olie zelf maken is helemaal niet moeilijk. In tegendeel zelfs! Met minimale moeite maak je zelf een heerlijke pot van deze smaakmaker. Hiervoor gebruik je chilivlokken, olie, uien en knoflook. Dit zijn de basisingrediënten. Verder kun je lekkere smaakmakers toevoegen zoals bijvoorbeeld steranijs en kaneel. Deze twee ingrediënten geven de zelfgemaakte chiliolie echt diepgang. Erg lekker!
In tegenstelling tot de kant-en-klare variant is zelfgemaakte versie wel wat pittiger van smaak. Maar, geen zorgen hierover. Wil je dit recept maken, maar dan met wat minder pit? Voeg dan simpelweg wat minder chilivlokken toe. De smaak wordt ook pittiger naarmate de olie langer staat. De pittige smaak van de rode peper trekt steeds meer in de olie.
Hoe maak je chili olie?
De bereidingswijze is eenvoudig. Ui en knoflook snijd je in ringen en in plakjes. Deze frituur je in een olie. Je kunt zonnebloemolie gebruiken, deze heeft een neutrale smaak. Andere goede opties zijn: pindaolie of olijfolie. Frituur de uitjes en de knoflook krokant. Wees voorzichtig met bakken en zet het vuur niet te hoog. Je wil niet dat de knoflook en ui verbranden, want dit proef je terug in de olie.
Daarnaast maak je een mengsel van chilivlokken, suiker en een snufje zout. De warme olie schenk je bij dit mengsel. De olie begint direct ze sizzelen/bruisen. Laat dit even uitbubbelen en meng goed door. Breng de zelfgemaakte crispy chili olie op smaak met wat sojasaus en je bent klaar!
Smaakmakers
Ik gebruik in dit recept voor crispy chili olie zelf maken graag wat extra smaakmakers. Steranijs: die laat ik meetrekken in de olie. Bij het frituren laat ik de olie goed warm worden, bekijk hiervoor ook deze tip. Maar, de olie laat ik in totaal wel 20 tot 30 minuten verwarmen. Zo kan de smaak van de steranijs goed in de olie trekken. Kaneel: hiervoor gebruik ik kaneelpoeder. Een klein snufje is al genoeg voor een kruidige en warme smaak! Andere lekkere smaakmakers zijn: gember en sesamzaadjes. De gember kun je mee laten trekken in de olie, maar doe dit dan na het frituren. Of frituur de gember mee, zodat deze ook crispy wordt. De sesamzaadjes kun je toevoegen als de olie klaar is.
Recepten met chili olie
Heb je deze zelfgemaakte chili olie eenmaal in huis, dan wil je nooit meer anders. Zo lekker! Zin in een lekkere recept om deze zelfgemaakte olie mee te eten? Probeer dan een dan de onderstaande recepten:
Crispy chili olie zelf maken – crispy chili olie recept
Ingrediënten
- 4 eetlepels chilivlokken
- 2 eetlepels suiker
- 1 snufje kaneelpoeder
- 2 eetlepels sojasaus
- 250 ml olijfolie
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 snuf zout
- 1 steranijs
Instructies
- Doe de olie met de steranijs in een steelpan. Verwarm deze. Snijd intussen de uien in ringen en de knoflook in plakjes. Frituur de uien in de olie (op ongeveer 170 graden). Frituur hierna de knoflook op dezelfde temperatuur. Laat beiden uitlekken op een keukenpapier. Zet het vuur laag en laat de olie met de steranijs nog verder verwarmen.
- Meng intussen de chilivlokken met de suiker, het kaneelpoeder en het zout. Meng door. Hak ook de gefrituurde knoflook en ui fijn. Schenk de warme olie bij het chilivlokkenmengsel. Pas op: de chili olie gaat flink bruisen. Meng goed door.
- Voeg vervolgens de gehakte uien en de knoflook toe en breng op smaak met de sojasaus. Meng goed door. Doe de zelfgemaakte crispy chili olie in een schone pot en bewaar ongeveer 2 weken. Eet smakelijk!