Smashed komkommersalade, de naam zegt het al: deze komkommersalade maak je door de komkommer te “smashen” of te pletten. Leuk om te maken en zo lekker om te eten! Serveer met een lekkere chili olie dressing en je hebt een heerlijke, frisse salade als bijgerecht.
Smashed komkommersalade
Smashed komkommersalade, de naam van dit gerecht laat niet veel aan de verbeelding over. De komkommer voor in deze frisse salade, hoef je niet in nette plakjes of blokjes te snijden, maar mag je gewoon lekker “smashen” of pletten! Leuk om een keer te doen, en ook zeker ontzettend lekker. De onregelmatige structuur van komkommer, komt de salade alleen maar ten goede.
Komkommers smashen
De komkommers smashen is leuk om te doen natuurlijk. Maar, je wil natuurlijk liever niet dat het een zooitje wordt in de keuken. Snijd de komkommer daarom grof en doe ze daarna in een ziplockzakje. Laat de lucht goed ontsnappen voordat je het zakje dicht doet (anders kan het zakje tijdens het smashen of het pletten ontploffen).
Gebruik vervolgens een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een zwarte pan of een deegroller, om de komkommers kapot de slaan. Hiervoor mag je best wat krachte gebruiken. Zorg dat de komkommers goed plat geslagen worden. Je ziet meteen dat het vocht uit de komkommers loopt en de zaadlijsten loslaten.
Let wel op: ga niet te lang door met smashen of pletten. De komkommer moet in grove stukken blijven, het mag geen puree worden.
Smashed komkommersalade maken
Haal de smashed komkommers vervolgens uit het ziplockzakje. Je kunt de geplette komkommers nog even grof snijden als je wil dat sommige stukken misschien nog wat kleiner zijn.
Laat het vocht en de zaadlijsten weg voor dit recept, die ga je niet gebruiken. De komkommer doe je nu even in een vergiet met wat zout zodat het overige vocht er ook nog uit kan lopen. Zo krijg je geen waterige salade.
Crispy chili olie dressing
Deze smashed komkommersalade is super lekker met een chili olie dressing. Deze is niet moeilijk om te maken. Natuurlijk heb je chili olie nodig. Verder voeg je nog sojasaus, rijstazijn, suiker en sesamolie toe. Daar klop je een snelle dressing van die perfect past bij de komkommer!
Komkommersalade recept
Komkommersalade is een super lekker bijgerecht. Ben je benieuwd naar meer recepten voor komkommersalade? Bekijk dan ook eens dit basisrecept voor komkommersalade, deze spiraal komkommersalade en deze geplette komkommersalade.

Smashed komkommersalade met crispy chili olie dressing
Ingrediënten
- 2 komkommers
- ½ theelepel fijn zout
- 250 gram radijs
- 2 bosui
- ½ bosje verse peterselie of koriander
- 1 theelepel sesamzaadjes
Voor de dressing:
- 1½ eetlepel crispy chili olie (lao gan ma)
- 2 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel sesamolie
En verder:
- een vergiet of een zeef
- een ziplockzakje
- een zwaar voorwerp, zoals een steelpan of een deegroller
Instructies
- Was de komkommers en ontdoe van het steeltje en het uiteinde. Snijd in tweeën of drieën en doe in een ziplockzakje. Haal alle lucht uit het zakje voordat je 'm dicht doet. Sla met een deegroller of de bodem van een steelpan de komkommers stuk.
- Haal de komkommers uit het ziplockzakje. Scheid het stevige vruchtvlees van de komkommer van het vocht en de zaadlijsten. Het vocht en de losgelaten zaadlijsten mag je weggooien, deze gaan we niet gebruiken. Snijd de komkommer eventueel nog even grof door. Doe de komkommer vervolgens het zout in het vergiet of de zeef. Meng even door en laat zo 10 minuten staan zodat het overtollige vocht uit de komkommer kan lekken. Zet het vergiet bijvoorbeeld in de gootsteen of op een onderbord, als je dit doet.
- Snijd intussen de radijsjes in plakjes en de bosui in fijne ringen. Hak de verse peterselie of koriander fijn. Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar.
- Haal na 10 minuten de komkommer uit het vergiet en knijp nog even goed uit. Doe de komkommer, samen met de radijsjes en de bosui in een serveerschaal en meng goed door. Verdeel de dressing over de smashed komkommersalade en meng nogmaals goed door. Verdeel de verse peterselie of koriander en de sesamzaadjes over de salade en serveer direct. Eet smakelijk!