is je olie heet genoeg?

Kooktip #16: is je olie heet genoeg? Zo controleer je makkelijk de temperatuur!

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. Om frituren of bakken in olie makkelijker te maken, deel ik een tip voor het controleren van de temperatuur van olie. Zo weet je altijd of je olie heet genoeg is!Is je heet olie het genoeg?

Frituur jij wel eens gewoon in een pan in plaats van in een speciale frituurpan? Dit kan natuurlijk makkelijk, want frituren is bakken in olie op hoge temperatuur. Een speciale frituurpan is hier natuurlijk voor gemaakt en maak frituren makkelijk. Maar, voor frituren heb je niet per se een speciale frituurpan nodig. Je kunt prima een gewone pan gebruiken.

Bij frituren denk je misschien vooral aan friet of bitterballen, maar ook sommige hapjes of bijvoorbeeld gepaneerd vlees bak je in een royale laag hete olie voor een lekker krokant korstje. Ook frituren dus!

Voor het krokantste resultaat is het belangrijk dat je het product niet in de olie legt wanneer deze nog niet warm genoeg is. Het eten zal is zich volzuigen met vet. Dit maakt het minder lekker en ook niet zo gezond. Zorg ervoor dat je olie dus altijd warm genoeg is. Maar, hoe controleer je dit zonder thermometer?


Bakken maar!

Voor het controleren van de temperatuur van de olie, is een simpele truc. Het is o zo simpel, maar zo effectief!

is je olie heet genoeg?

Is je olie heet genoeg? Zo controleer je makkelijk de temperatuur zonder thermometer.

Ingrediënten
  

  • Pan, naar keuze
  • olie
  • een stukje brood of een houten lepel

Instructies
 

  • Zet de pan en de olie klaar zoals je het wil gebruiken. Zet het vuur aan onder de pan en laat de olie op temperatuur komen.
  • Wanneer je denkt dat de olie de juiste temperatuur heeft bereikt kun je een stukje brood afscheuren en deze in de olie houden. Ontstaan er meteen (veel) belletjes? Dan is je olie heet genoeg.
  • Ontstaan er nauwelijks tot geen bellen? Dan is de olie nog niet op temperatuur. Laat hem dus nog even verder opwarmen.

Notities

Deze truc kun je exact hetzelfde uitvoeren met een houten lepel. Steek de onderkant in de olie om te zien of er bellen ontstaan. 
 
Trefwoord Kooktechniek, Kooktip


Recepten om te frituren

Nu je deze handige kooktip kent, kun je waarschijnlijk niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Laat je inspireren door deze lekkere recepten van StudioKOOK. Stuk voor stuk recepten om te frituren of te bakken in olie en deze handige kooktechniek toe te passen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating