mossel tempura

Mossel tempura met dipsaus

Op zoek naar een origineel recept met mosselen? Dan moet je deze mosseltempura met tempuradipsaus echt maken! Zacht mosselvlees in een krokant jasje. De tempuradip, tentsuyu, is een lekkere aanvulling. Deze mossel tempura eet als onderdeel van de hoofdmaaltijd, maar is ook lekker bij de borrel.



Wat is tempura?

Tempura is een Japans gerecht. Het gaat hier om de bereidingswijze om ingrediënten te dopen in een licht beslag en vervolgens te frituren. Voor tempura worden voornamelijk verse groenten gebruikt zoals aubergine, courgette, broccoli of ui. Ook stukje vlees of garnaal zijn veelgebruikte producten voor tempura.

Tempurabeslag is erg licht en bestaat uit bloem en ijskoud water. Soms wordt hier ook ei aan toegevoegd. Het beslag wat ik gebruik is erg simpel. Dit maakt het toegankelijk om te maken. Mijn recept voor tempurabeslag bestaat alleen uit ingrediënten uit de voorraadkast. Lekker makkelijk dus!

Tip: maak deze mossel tempura met overgebleven mosselen van de vorige dag.


Mossel tempura met tempuradipsaus

Ik ben dol op mosselen en probeer dan ook graag verschillende bereidingswijze. Voor deze mossel tempura gebruik ik gekookte mosselen. Je kunt de mosselen zelf koken of gekookt kopen in de supermarkt. Je kunt uiteraard ook overgebleven mosselen gebruiken van de vorige dag, wanneer je een grote hoeveelheid hebt gekookt. Zo verspil je niets!

Voor de mossel tempura maak ik een snel beslag. Deze bestaat alleen uit zelfrijzend bakmeel (een samenstelling van bloem en bakpoeder), ijskoud (bruisend) water en snuf zout. Meng deze 3 ingrediënten met elkaar. Doop de mosselen in het beslag en frituren maar!


Voor je gaat beginnen, nog wat tips…

  • Klontjes in het beslag? Dit is niet erg. De klontjes zul je niet terug zien in de mossel tempura.
  • Zorg ervoor dat het water echt ijskoud is. Zet hiervoor een kan met water op tijd in de koelkast.
  • Bruisend water zorgt voor extra luchtigheid. Heb je dit niet in huis? Geen nood, dan kun je gewoon kraanwater gebruiken.
  • Laat de mosselen goed uitlekken voordat ze in de hete olie frituurt. Het beslag voor tempura moet dun zijn. Dit geeft het lekkerste resultaat, want de krokante buitenlaag zal zo niet de overhand hebben.
mossel tempura

Mossel tempura met dipsaus

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 350 gram gekookt mosselvlees
  • olie voor frituren (royale hoeveelheid)

Voor het tempurabeslag

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml ijskoud water
  • 1 theelepel zout

Voor de tempuradipsaus (tentsuyu)

  • 350 ml dashi
  • 6 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels mirin
  • 4 theelepels suiker

Instructies
 

  • Meng in een ruime kom het zelfrijzend bakmeel, het zout en het ijskoude water met elkaar.
  • Verwarm intussen ook de olie voor frituren. Voor het frituren kun je een frituurpan gebruiken, maar frituren in een steelpannetje kan ook. Vul hiervoor het steelpannetje ruim met olie, zoals zonnebloemolie of koolzaadolie (geen olijfolie). Controleer of de olie warm genoeg is door een stukje brood in de olie te houden. Ontstaan er direct veel bellen, dan is de olie klaar om te gebruiken.
  • Frituur de mossel tempura. Dip de mosselen in het tempurabeslag. Laat de mosselen goed uitlekken en leg ze in de hete olie. Je kunt een aantal mosselen tegelijk frituren, maar niet te veel per keer. Schep de mosselen uit de hete olie wanneer het beslag volledig is gestold, ietwat goudbruin en knapperig is. Laat de mossel tempura uitlekken in keukenpapier. Herhaal dit met alle gekookte mosselen.
  • Maak de tempuradipsaus (tentsuyu). Doe de dashi, de sojasaus, de mirin en de suiker in een steelpannetje. Breng dit zachtjes aan de kook totdat de suiker volledig is opgelost. Haal de tempuradipsaus vervolgens van het vuur en laat volledig afkoelen. Je het hiervoor overgieten in een ander bakje. Dit is een groot recept, dus met alleen deze mossel tempura zal alle tempuradipsaus niet opgaan. Je kunt de tentsuya (in Japans) in ieder geval 3 weken bewaren in de koelkast. Scroll even door naar de tips voor meer gebruik van deze tempuradipsaus.
  • Serveer de mossel tempura direct, eventueel met wat limoen en de tempuradipsaus.

Notities

De tentsuyu, tempuradipsaus, ook kant-en-klaar kopen bij de toko. Je kunt uiteraard lekker aan de slag gaan met tempurarecepten. Gebruik dit basisrecept voor tempurabeslag ook voor groenten en vis. Verder gebruik ik deze tempuradipsaus ook voor springrolls (niet erg Japans) of om een sushi- of poké bowl op smaak te brengen.
Trefwoord Hartig, Makkelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating