vegetarische bitterballen

Vegetarische bitterballen van witte bonen met frisse groene kruidendip

Bij de borrel | 20 minutenIngrediënten (ongeveer 20 vegetarische bitterballen)


1 x ingrediënten voor de witte bonenburgers

Voor het paneren:
bloem
losgeklopt ei
paneermeel
(zie tip)

Voor de groene kruidendip:
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels kwark of yoghurt
1 theelepel honing
1 theelepel mosterd
10 gram peterselie, gehakt
10 gram bieslook, gesneden


Bereidingswijze


Maak het mengsel voor de vegetarische bitterballen van witte bonen zoals staat omschreven in dit recept. Zet het mengsel afgedekt 30 minuten in de vriezer om snel af te koelen. Bereidt je dit recept ver van de voren voor? Dan kun je het mengsel ook in de koelkast laten afkoelen.

Verdeel het mengsel in 20 stukken en rol hier balletjes van zo groot als een pingpongbal.

Zet voor het paneren drie bakjes klaar. Eén met bloem (1), één met losgeklopt ei (2) en één met paneermeel (3). Rol de vegetarische bitterballen door de bloem, daarna door het losgeklopt ei en als laatste door het paneermeel. Scroll voor meer info over de hoeveelheden even door naar de tips.

De bitterballen garen kan door ze te bakken in een ruime koekenpan in een laagje zonnebloemolie. Bak de vegetarische bitterballen in delen zodat de pan niet helemaal vol zit. Bak ze totdat ze aan alle kanten krokant en goudbruin zijn.

Je kunt de bitterballen van witte bonen ook frituren. Zorg dat de frituurpan op temperatuur is, op ongeveer de 175. Bak de vegetarische bitterballen in delen 4 tot 5 minuten in de frituurpan totdat deze krokant en goudbruin zijn.

Maak intussen de groene kruidendip. Meng de de mayo, de kwark of yoghurt, de honing en de mosterd met elkaar. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper. Voeg hierna de gehakte peterselie en de gesneden bieslook toe meng goed.

Serveer de vegetarische bitterballen van witte bonen met de frisse groene kruidendip.


Tips

Maak een extra grote portie van dit recept. Vorm de bitterballen en paneer ze. Een deel kun je invriezen voor de volgende keer.

Paneren is een beetje een werkje op gevoel. Begin met één losgeklopt ei en vul verder een schaaltje met voldoende bloem en voldoende paneermeel. Deze ingrediënten blijven aan de vulling plakken als je de bitterballen er door heen haalt. Vul de bloem, het ei en het paneermeel zo nodig aan. Wees niet te zuinig met bloem en paneermeel, want het rollen gaat makkelijker wanneer je hier voldoende van gebruikt.

Klopt tijdens het paneren het overtollige bloem van de bitterbal af. Anders zal dit er vanaf vallen in het ei en het hecht de krokante laag niet goed. Ditzelfde geldt voor het paneermeel.

2 reacties op “Vegetarische bitterballen van witte bonen met frisse groene kruidendip”

  1. Pingback: Witte bonenburger met frisse groentesalade - StudioKOOK

  2. Pingback: Hummus, basisrecept - StudioKOOK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *