kruidenboter bewaren in de vriezer

Kooktip #2: zelfgemaakte kruidenboter bewaren

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. In de deze editie: zelfgemaakte kruidenboter bewaren in de vriezer.


Wie houdt er niet van: kruidenboter. Lekker op vers brood, bij de biefstuk of tussen een stokbroodje in de oven. De supermarkt ligt vol met kant-en-klare kruidenboter, maar zelfgemaakt is toch echt het lekkerst! Het is begrijpelijk dat je niet voor iedere gelegenheid in de keuken wil staan om kruidenboter zelf te maken, want ja, het is zo makkelijk, die kruidenboter in kuipjes…

Kruidenboter maken is niet zo moeilijk. Meng roomboter op kamertemperatuur met lekkere, verse kruiden en breng eventueel op smaak met wat zout (als dat niet al in de roomboter zit). Maar kruidenboter eet je niet elke dag en je wil niet dat kruidenboter ranzig wordt (de donkergele laag om boter, gecreëerd door blootstelling aan zuurstof).

kruidenboter bewaren in de vriezer


Zelfgemaakte kruidenboter bewaren in de vriezer

Wanneer ik zelf kruidenboter maak, maak ik meteen een grote hoeveelheid. Ik verdeel de kruidenboter meteen in porties en maak er rolletjes van in bakpapier. Een soort worstjes dus! Mijn tip voor kruidenboter bewaren: doe het in de vriezer! Misschien verrassend, maar het werkt ontzettend goed. Vries de porties kruidenboter meteen in en in de vriezer blijft dit tot wel een half jaar goed.
Ook handig: heb je te veel kruidenboter ingevroren? Snijd er gewoon er gewoon plakjes vanaf in de hoeveelheid die je nodig hebt.

Dit werkt voor kruidenboter goed, maar ook voor roomboter zonder andere toevoegingen.

Wil je zelf aan de slag met het maken van kruidenboter? Maak dan eens de Italiaanse kruidenboter met zongedroogde tomaat en basilicum (zie foto).

1 reactie op “Kooktip #2: zelfgemaakte kruidenboter bewaren”

  1. Pingback: Pestoboter - kruidenboter met basilicum, Parmezaanse kaas en pijnboompitten - StudioKOOK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *