Pesto, een heerlijke Italiaanse saus, spread of dip. Hoe je het ook wil noemen: pesto is ontzettend lekker en smaakt heerlijk met veel gerechten uit de Italiaanse keuken. Dit basisrecept voor pesto maken is dan ook onmisbaar in ieder kookrepertoire! En wist je dat pesto maken helemaal niet moeilijk is?
Pesto basisrecept
Pesto, er bestaan veel varianten van zoals bijvoorbeeld deze rucolapesto, daslookpesto en deze walnotenpesto. Stuk voor stuk heerlijk, maar een goed basisrecept is natuurlijk onmisbaar. Met dit recept voor de echte Italiaanse pesto leer jij snel en makkelijk om zelf deze heerlijke saus van basilicum te maken.
Pesto eten? Dat is natuurlijk ontzettend. Lekker in een pasta of een salade. Of natuurlijk op een broodje bij de borrel.
Wat is pesto?
Pesto is Italiaanse saus op basis van basilicum. Pesto wordt gemaakt van verse basilicum, kaas (Parmezaanse kaas), olijfolie en pijnboompitten. Je maakt pesto door al deze ingrediënten smeuïg te wrijven in een vijzel. Hier komt dan ook het woord ‘pesto’ vandaan.
Voor het maken gebruik je verse basilicum, geen gedroogde uit een potje. Een grote basilicumplant, die je ook kunt kopen in de supermarkt, is ideaal. Hier kun je een grotere hoeveelheid mee maken of je kunt de plant onderhouden en ‘m zo makkelijk bewaren. Zo heb je op een ander moment ook nog verse basilicum.
De Parmezaanse kaas koop je bij de kaasboer of ook gewoon in de supermarkt. Deze kaas is zo smaakvol dat je er niet veel van nodig hebt. Parmezaanse kaas zorgt voor de zoute smaak in de pesto. Eenmaal een stuk Parmezaanse kaas gekocht en wil je weten hoe je deze kunt bewaren? Lees dan deze kooktip om Parmezaanse kaas te bewaren en de verse smaak te behouden.
Olijfolie heb je in verschillende varianten. Dit recept is eenvoudig en bevat niet te veel ingrediënten. Zorg daarom dat de ingrediënten die je gebruikt lekker en puur van smaak zijn. Kies dus voor een goede olijfolie die niet te bitter smaakt. Let er bijvoorbeeld op dat de olijfolie die je gebruikt niet bedoelt is om in te bakken, want deze olijfolie is misschien van minder goede kwaliteit. Je kunt eventueel ook naar een speciaalzaak gaan of een (Italiaanse) delicatessenzaak. Laat je informeren over lekkere olijfolie.
Als laatste ingrediënt gebruik je pijnboompitten. Deze zijn romig en vol van smaak. Je raadt het dus al: deze zorgen, samen met de kaas, voor de romigheid. Erg lekker! Pijnboompitten zijn ontzettend smaakvol. Ze zijn in verhouding wat duurder dan andere noten, maar je hebt er niet veel van nodig. Overweeg dus om pijnboompitten te gebruiken in dit recept. Wil je toch voor een budgetproof alternatief gaan, een andere notensoort is ook geschikt om te gebruiken. Kies dan bijvoorbeeld voor cashewnoten. Maar, ook zonnebloempitten zijn een goed alternatief voor pijnboompitten.
Pesto maken
Pesto wordt dus traditioneel gemaakt in een vijzel. Deze bereidingswijze kun je nog steeds hanteren. Hiervoor doe je alle ingrediënten samen in een vijzel en wrijf je alles tot een smeuïge saus. Het resultaat hoeft niet te fijn te zijn, er mogen nog wat grove stukjes in zitten en je mag de ingrediënten terug zien. Het hangt allemaal af van hoe lang de ingrediënten smeuïg wrijft in de vijzel.
Maar, je kunt pesto ook maken in een hakmolentjes. Dit is veel sneller en is minder zwaar werk. Hiervoor doe je alle ingrediënten in een klein hakmolentje. Je kunt ook een hoge beker en een staafmixer gebruiker. Andere opties zijn nog: een blender of een keukenmachine, maar hiervoor is het makkelijker om dit recept in een grotere hoeveelheid te maken.
Mix alle ingrediënten tot een smeuïge, groene saus. De kleur komt natuurlijk de verse basilicum. Wanneer je het hakmolentje opent, zul je ook de heerlijke geur van de basilicum ruiken. Werk voor zelfgemaakte pesto het liefst met zo vers mogelijke ingrediënten en een goede olijfolie. Dat is het allerlekkerst!
Pesto bewaren
Als je klaar bent met het recept, kun je de pesto het beste op een bepaalde manier bewaren. Neem een schone, (glazen) pot en doe hierin de pesto. Om te voorkomen dat er zuurstof bij kan, sluit je de saus af met een laagje olijfolie. Wanneer er zuurstof bij komt, verkleurt de saus en is deze sneller bedorven. Zonde dus! Draai de dop goed op de pot en bewaar deze vervolgens in de koelkast. Zo kun je het een paar dagen tot een week veilig bewaren.

Pesto – basisrecept
Ingredients
- 20 gram basilicum
- 30 gram pijnboompitten
- 70 ml olijfolie
- 40 gram Parmezaanse kaas
En verder:
- een hakmolentje
Instructions
- Doe alle ingrediënten in een hakmolentje en puls hier een pesto van. Je kunt de pesto zo grof houden of zo glad mixen als je zelf lekker vindt. Eet smakelijk!