maki sushi met pittige tonijn

Maki sushi met pittige tonijn en komkommer

Hoofdgerecht met vis | 60 minuten + afkoelen


Ingrediënten (2-3 pers. sushi met pittige tonijn)

Voor de sushirijst:
250 gram sushirijst
400 ml water
6 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker

Voor de vulling:
ongeveer 145 gram tonijn (blik)
¼ komkommer
3 el mayonaise
1-2 tl Srirachasaus

4 norivellen
een bamboematje om de sushi te rollen

Bereidingswijze

Bereid de sushirijst met de ingrediënten volgens dit recept. Laat de gekookte sushirijst volledig afkoelen voor gebruik.

Laat de tonijn in blik goed uitlekken en meng vervolgens met de mayonaise en de Srirachasaus. Voeg de Srirachasaus naar smaak toe. Begin met één theelepel, maar wil je hem toch iets pittiger? Voeg dan wat meer toe.

Was de komkommer en snijd deze in de lengte in kwarten. Ontdoe vervolgens van de zaadlijsten. Deze worden niet gebruikt. Snijd de kwarten komkommer vervolgens, wederom in de lengte, in drieën. Zo ontstaan er lange repen die eenvoudig in de sushirol verwerkt kunnen worden.

Leg een norivel in de lengte op het bamboematje. Verdeel over 2/3 van het norivel een dun laagje gekookte sushirijst. Houd 1/3 aan de bovenkant over. Leg in het midden van de sushirijst over de hele breedte een reep komkommer en verdeel de pittige tonijn hiernaast, ook over de lengte.

Vouw nu de onderkant van het norivel met de sushirijst over de vulling van pittige tonijn en komkommer en rol verder op. Maak het deel van het norivel waar geen sushirijst op ligt een beetje nat met water om de rol dicht de plakken. Druk de rol goed aan met behulp van het bamboematje.

Laat de gerolde sushi liggen tot verder gebruik en herhaal dit met de rest van de norivellen en de sushirijst.

Snijd de uiteindes van de sushirollen af. Snijd vervolgens de sushirollen in ongeveer 7 plakken. Maak de plakken niet te dun, want dan valt de maki sushi uit elkaar. Serveer de maki sushi met pittige tonijn en komkommer eventueel met wat sojasaus.

Tips

Kook de sushirijst een paar uur van te voren om er zeker van te zijn dat deze goed in afgekoeld wanneer je sushi wil gaan rollen. Je kunt de sushirijst ook al een dag van te voren bereiden.
Wanneer je sushirijst niet goed laat afkoelen voor verder gebruik, wordt het norivel zacht en plakkerig. Dit maak het gebruik niet eenvoudiger.

Om de sushi makkelijk te kunnen snijden en te zorgen dat er geen ingrediënten aan het mes blijven plakken, kun je het lemmet van het mes tussendoor een beetje nat maken voor het snijden.