Zelf sushirijst koken lukt iedereen met dit overzichtelijke recept! Met dit recept voor sushirijst kook je de rijst keer of keer perfect gaar en lekker fluffy. Goed gekookte sushirijst is de ideale basis voor veel gerecht zoals natuurlijk sushi, een lekkere poke bowl of gimbap.
Tips voor sushirijst koken
- Het wassen van de rijst voordat je het gaat koken is een belangrijke stap. Hiermee spoel je een groot deel van het zetmeel van de korrel af. Zou je dit niet doen, dan wordt de rijst veel te plakkerig en is deze moeilijk om te verwerken in een gerecht.
- Ik kook sushirijst graag een dag van de voren. Zo weet ik zeker dat de rijst voldoende is afgekoeld om te verwerken. Ik laat de rijst gewoon afkoelen op het aanrecht. Wil ik het nog een dag bewaren, dan zet ik het in de koelkast.
Recepten met sushirijst
Als je het sushirijst koken onder de knie hebt, ga dan lekker aan de slag met de volgende recepten met sushirijst:
Sushi amuse glaasjes met gerookte zalm en avocado
Deze heerlijke sushi amuses zijn een waar feest om te zien én om te eten! Vul ze met je favoriete sushi toppings, zoals gerookte zalm en avocado. Smullen!
Bekijk het recept
Poké bowl met pittige tonijn
Deze poké bowl met pittige tonijn zet je in een handomdraai om tafel. Lekker pittig door de Srirachasaus gecombineerd met frisse komkommer en radijsjes en romige avocado.
Bekijk het recept
Zelf sushirijst koken
Met recept om zelf sushirijst te koken maak jij keer of keer de perfecte, fluffy sushirijst. De basis voor veel lekkere gerechten zoals sushi, poke bowl of gimbap.
Ingrediënten
- 250 gram sushirijst
- 400 ml water
- 6 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel suiker
Instructies
- Voorbereiding. Spoel de sushirijst af onder stromend water. Spoel net zo lang totdat de het water helemaal helder is. Je kunt de rijst ook spoelen in een pan of kom met (koud) water. Was de rijst goed, spoel en troebele water weg en vul de kom opnieuw met water. Herhaal dit totdat het water helder is. Laat de rijst hierna goed uitlekken.
- Bereiding. Zet het water met de rijst op en breng het geheel aan de kook. Zet, wanneer het geheel kookt, het vuur lager. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten koken. Haal de deksel de gehele kooktijd niet van de pan af.
- Zet na deze 10 minuten het vuur uit, maar laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten staan. Hierdoor de stoomt de rijst verder en wordt de rijst droog.
- Meng intussen 6 el. rijstazijn met 1 el. suiker. Roer net zolang totdat de suiker helemaal opgelost is in de azijn. Om dit een beetje te helpen, zou je de azijn ook licht kunnen verwarmen. Meng de azijn door de sushirijst. Laat het geheel helemaal afkoelen op een ruim bord. Als je de rijst spreid over een groot oppervlak, gaat het koelen sneller. Het afkoelen van de rijst kan zo’ 1 à 2 uur duren.
Notities
Het spoelen van de rijst is een belangrijk stap om je zo het meeste zetmeel aan de buitenkant van de rijst wegspoelt. Hierdoor plakt het minder tijdens het koken, maar ook zou de rijst niet goed droog en fluffy kunnen worden tijdens het stomen als het te veel zetmeel op de rijstkorrel zit. Het zetmeel is belangrijk zodat de rijst goed plakt, maar sushirijst bevat zoveel zetmeel dat dit spoelen echt nodig is.
Pingback: Poké bowl met pittige tonijn - StudioKOOK
Pingback: Sushi burrito - StudioKOOK
Pingback: Sushi amuseglaasjes - StudioKOOK
Pingback: Vega poké bowl met tofu
Pingback: Poké bowl met watermeloen - StudioKOOK
Pingback: Maki sushi met watermeloen - StudioKOOK
In het verleden heb ik vaak dezelfde fouten gemaakt bij het koken van rijst. Zo liet ik mijn rijst nooit goed stomen, of kookte ik het juist te lang.. Ik ga deze tips vanavond goed opvolgen en hoop op lekkere sushi!
Hi Maria! Blij te horen dat je iets hebt aan de tips. Ik hoop dat de sushirijst goed gelukt is. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je het me laten weten! 🙂
Pingback: Vegetarische sushi amuses met spitskool, wasabi en ei - StudioKOOK
Pingback: Sushi amuse glaasjes met gerookte zalm en avocado - StudioKOOK
Pingback: Poké bowl met pittige tonijn - StudioKOOK
Pingback: Furikake (een heerlijke Japanse smaakmaker) - recept - StudioKOOK