paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto met rauwe ham en gorgonzola

Paddenstoelenrisotto met rauwe ham en gorgonzola, klinkt dat niet fantastisch lekker? Ik kan je vertellen: dat is het ook! Deze risotto met paddenstoelen is ontzettend smaakvol en bevat alleen maar lekkere ingrediënten. Echt comfort food dus. Liever vegetarisch? Laat de rauwe ham dan gewoon weg.



Wat is risotto?

Risotto is een lekker romig rijstgerecht uit de Italiaanse keuken. Je maakt hem gewoon in één pan, lekker makkelijk! Voor risotto gebruik je een rondkorrelrijst met veel zetmeel. Het zetmeel in combinatie met het vele roeren tijdens de bereiding zorgt ervoor dat het gerecht ontzettend romig en smeuïg wordt. Risottorijst vind je gewoon in de supermarkt.

Tip: door de paddenstoelen apart te bakken of middelhoog tot hoog vuur, worden de paddenstoelen niet slap.


Paddenstoelenrisotto

Voor dit risottorecept gebruik ik paddenstoelen. Ik kies voor een combinatie van paddenstoelen. Kun je deze nu niet vinden in de supermarkt? Dan kun je ook champignons gebruiken. Je kunt ook zelf een combinatie tussen champignons en verschillende soorten paddenstoelen samenstellen. In dit recept is alles mogelijk!

Verder gebruik ik voor de basis nog wat uit en knoflook. De witte wij helpt de rijstkorrel om van binnen sneller zacht te worden. Gebruik je liever geen wijn? Kies dan voor wat extra bouillon. Kies een bouillon die je lekker vind. Groenten-, kip- of paddenstoelenbouillon, het kan allemaal!

Als de risotto bijna klaar is, maak ik het gerecht af met de rauwe ham en de gorgonzola. Deze verdeel ik gewoon over de risotto in de borden. Makkelijk en ziet er leuk uit. Risotto laat je voor het serveren 2 minuten rusten, ook weer om lekker romig te worden. Maar, eet de paddenstoelenrisotto daarna direct lekker op!

Zin in meer recepten voor risotto? Bekijk hier alle risottorecepten (klik!).

paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto met rauwe ham en gorgonzola

Paddensotelenrisotto met rauwe ham en gorgonzola. Klinkt dat niet heerlijk? Deze risotto is zowel geschikt als doordeweekse maaltijd alsdiner in het weekend. Dit recept is namelijke helemaal niet moeilijk. Echt comfort food!
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram risottorijst
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 liter bouillon (warm)
  • 250 gram gemengde paddenstoelen
  • 75 gram rauwe ham
  • 75 gram gorgonzola

Instructies
 

  • Snijd de paddenstoelen melange, de gemengde paddenstoelen, in kleinere stukjes. Verhit een koekenpan met wat vetstof en bak de paddenstoelen in 5 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Laat ze goed bakken zodat het vocht kan verdampen. Zet hierna het vuur uit.
  • Snipper intussen de ui en knoflook en fruit deze aan in een ruime pan met dikke bodem. Voeg de ongekookte risottorijst toe en fruit deze 2 à 3 minuten mee. De korrel wordt ietwat transparant. Voeg vervolgens het glas wijn toe en roer deze door de risottorijst totdat deze volledig is opgenomen.
  • Voeg vervolgens scheutje voor scheutjes de bouillon toe aan de risotto terwijl je goed blijft roeren. Neem de randjes van de pan goed mee zodat alle rijstkorrels gelijkmatig kunnen garen. Laat de bouillon niet koken, maar houd de temperatuur net onder het kookpunt. Voeg de volgens lepel bouillon pas toe als de voorgaande lepel volledig is opgenomen.
  • Herhaal dit totdat alle bouillon is gebruikt en de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Heb je het idee dat de rijst niet helemaal gaar is, maar alle bouillon wel is opgebruikt? Voeg gerust een lepel extra bouillon toe. Het belangrijkste is dat de rijst gaar is.
  • Meng als de risotto klaar is, de paddenstoelen door de risotto. Zet het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat de risotto twee minuten rusten.
  • Schep de risotto op de borden en verdeel er de rauwe ham en de gorgonzola over. Serveer de risotto direct.

Notities

Wil je dit recept voor 4 personen maken in plaat van 2 personen? Verdubbel de hoeveelheid ingrediënten. De bereidingswijze blijft hetzelfde, maar de bereidingstijd kan wat langer worden.
Trefwoord Risotto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating