Witte asperges, het witte goud, zijn heerlijk op de klassieke wijze. Maar, bereid witte asperges ook eens op een andere manier! Zoals in deze risotto bijvoorbeeld. Lekker met gerookte zalm en op smaak gebracht met vadouvan en verse dille. Zo’n heerlijke smaakcombinatie!
Witte asperge risotto
Deze witte asperge risotto is super smaakvol. Je maakt ‘m namelijk met heerlijke, smaakvolle specerijen: kerrie en vadouvan. Deze smaken passen perfect bij de witte asperges. De witte asperges serveer je ernaast en kook je niet mee met de risotto. Hierdoor blijven ze ook mooi wit, wat natuurlijk een prachtig kleurenpalet creëert op het bord. Serveer er daarnaast ook nog lekker wat gerookte zalm bij. Ook zo lekker in combinatie met de andere ingrediënten in dit recept!
Aspergepan
De asperges maak je schoon (snijd de harde kontjes van de asperges en schil ze vervolgens met een dunschiller) en daarna kook je ze in hun geheel. Maar, asperges zijn natuurlijk erg lang en passen daarom niet in de meeste kookpannen. Zet je ze schuin in een kookpan, dan heb je kans dat ze breken tijdens het koken. Zonde!
Je kunt daarom een speciale aspergepan gebruiken. De witte asperges kun je hierin staand koken. Super handig!
Mijn tip voor iedereen die geen aspergepan in huis heeft: kook de asperges niet staan, maar liggend. Gewoon in een wokpan of hapjespan. Super handig, want je hoeft geen nieuwe pan aan te schaffen en ook op deze manier is er geen kans dat de asperges breken tijdens het koken. Zo behouden ze evengoed hun mooie, lange en slanke vorm.
Witte asperge recepten
Op StudioKOOK vind je nog meer lekkere recepten met witte asperges. Lekker om mee te variëren en uitgebreid kennis te maken het witte goud. Heb je zin in meer witte asperge recepten? Laat je dan ook inspireren door de onderstaande recepten met witte asperges:
Witte asperge risotto met vadouvan, gerookte zalm en verse dille
Ingrediënten
- 150 gram arborio rijst (risottorijst)
- 500 gram witte asperges
- 1 sjalot
- 1 theelepel kerrie
- 1 theelepel vadouvan
- 100 ml witte wijn (Sauvignon Blanc)
- 500 ml groentebouillon
- 100 gram gerookte zalm
- 1 eetlepel roomboter
- ½ bakje verse dille (fijngesneden)
Instructies
- Maak de asperges schoon. Snijd hiervoor het harde uiteinde (zo'n 2 centimeter) af en schil de asperges met een dunschiller. Kook de asperges in hun geheel voor 6 minuten in ruim kokend water.
- Maak de sjalot schoon, snipper deze fijn en fruit 'm 3 minuten aan in een ruime koekenpan met wat roomboter. Voeg de arborio rijst toe en fruit deze mee tot de korrel glazig wordt. Voeg de specerijen toe en fruit nog een minuutje mee.
- Zet het vuur laag en schenk de Sauvignon Blanc erbij. Roer deze door de rijst tot deze volledig is opgenomen. Schenk vervolgens een soeplepel bouillon bij de rijst en roer deze ook weer rustig door deze rijst totdat deze volledig is opgenomen. Schenk hierna de volgende soeplepel bouillon erbij. Herhaal dit tot de rijst gaar is.
- Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is. Voeg een eetlepel roomboter toe en roer deze door de risotto zodat ie extra romig wordt.
- Verdeel de risotto over twee borden. Leg de gerookte zalm ernaast en leg de witte asperges erop. Verdeel er nog wat verse dille over. Eet smakelijk!