Pasta arrabiata, een heerlijke, klassieke Italiaanse pasta. Dit pastarecept staat bekend om z’n pittige saus, die maak je namelijk met rode peper. Met de toevoeging van rode peper geef je een simpele tomatensaus meteen een bijzondere twist. Lekker met Parmezaanse kaas, verse peterselie en citroen.
Pasta arrabiata
Pasta arrabiata is een echte Italiaanse klassieker. Deze pasta maak je met tomatenblokjes en rode peper. Om de pastasaus op smaak te brengen, fruit je nog een uitje en knoflook. Heerlijk! Deze eenvoudige smaken zijn kenmerkend voor de Italiaanse keuken: simpele gerechten gemaakt met pure ingrediënten. Deze pasta arrabiata is daar een goed voorbeeld van!
Pasta met pittige tomatensaus
Pasta arrabiata is een pasta met tomatensaus. Als basis voor de tomatensaus gebruik ik ui, knoflook en tomatenblokjes. De tomatenblokjes gebruik ik gewoon uit blik. Dit is makkelijk en goedkoop. Een budgetproof recept dus! Daarnaast kun je tomatenblokjes uit blik lang bewaren bij kamertemperatuur. Gewoon in de voorraadkast. Wanneer je een blik tomatenblokjes in huis hebt, kun je dus altijd deze lekkere pasta arrabiata maken!
Voor de pit gebruik ik een chilipeper. Een verse chilipeper smaakt niet alleen pittig, maar deze pittigheid heeft ook iets fris. Daarom vind ik een verse chilipeper het lekkerst. Kies er zelf voor om bijvoorbeeld een hele chilipeper, of rode peper, te gebruiken of bijvoorbeeld een halve, afhankelijk van hoeveel je van pittigheid houd!
Als tip voor in de voorraadkast, zodat je deze pasta met pittige tomatensaus altijd kunt maken, heb ik: chilivlokken. Chilivlokken zijn ideaal om in huis te hebben. Chilivlokken zijn gedroogd, dus ook deze kun je langer bewaren. Ook gedroogde chilipepers zijn een goede optie. De gedroogde chilivlokken of gedroogde chilipepers hebben een diepe, warme, pittige smaak. Ook ontzettend lekker in deze pasta!
Simpele Italiaanse pasta’s
Simpele recepten en pure ingrediënten. Daar staat de Italiaanse keuken om bekend. Zin in meer van deze lekkere, simpele pasta’s met pure smaken? Dan vind je deze klassieke pasta carbonara en deze pasta met tonijn waarschijnlijk ook erg lekker! Zin in meer Italiaanse inspiratie? Alle Italiaanse recepten vind je hier (klik). En een heerlijk Italiaanse weekmenu vind je hier (klik).

Pasta arrabiata – spaghetti met pittige tomatensaus, chilipeper, Parmezaanse kaas en verse peterselie
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode chilipeper
- 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 200 gram spaghetti
- 2 theelepels suiker
En verder:
- verse peterselie
- Parmezaanse kaas
- partjes citroen
Instructies
- Verwarm een ruime wokpan op het vuur met wat olie. Snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit deze in de wokpan. Snijd de chilipeper in fijne ringen (ontdoe eventueel van de zaadlijsten als je iets minder pittig wil). Voeg de chilipeper toe aan de ui en knoflook. Fruit dit een aantal minuten.
- Kook intussen de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking.
- Voeg de tomatenblokjes toe, samen met de suiker. Laat de saus op een laag vuur pruttelen tot de spaghetti klaar is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Giet de spaghetti af en voeg deze toe aan de tomatenblokjes. Meng het geheel goed door en verdeel vervolgens over 2 borden. Serveer de pasta arrabiata met fijngesneden, verse peterselie, geraspte Parmezaanse kaas en wat partjes citroen. Eet smakelijk!