geroosterde paprika basisrecept

Geroosterde paprika basisrecept

Geroosterde paprika, fantastisch lekker in zoveel gerecht! Dit basisrecept voor geroosterde paprika’s uit de oven is onmisbaar in je receptenboek. Na het roosteren in de oven worden paprika’s lekker zacht van structuur en zoeter van smaak. Heerlijk in bijvoorbeeld salades, soepen of sauzen.



Geroosterde paprika

Geroosterde paprika, dit het basisrecept dat zeker niet mag ontbreken in de kookrepertoire. Door paprika’s te roosteren, of eigenlijk te poffen, in de oven wordt de structuur lekker zacht. Ook de smaak ontwikkeld zich tijdens het kookproces. De smaak van de paprika wordt lekker zoet. Na het roosteren in de oven, kun je paprika’s verder verwerken in bijvoorbeeld sauzen of maak er een paprikasoep van. Deze geroosterde paprika is ook erg lekker op zich. Beleg er bijvoorbeeld bruschetta mee.


Paprika poffen

Deze bereidingswijze lijkt eigenlijk erg op paprika poffen. De paprika’s grill of rooster je in de oven, het liefst in hun geheel of gehalveerd. De paprika’s worden warm en de warmte die ontstaat in de paprika blijft de gehele bereidingstijd in de het product, de paprika’s, zelf en je voegt verder geen water toe om het product te garen. Dit lijkt dus erg op poffen!

Als je de paprika’s in hun geheel roostert of poft, pof je het vruchtvlees in de schil. Je kunt de paprika’s ook halveren. Halveer de paprika’s in de lengte, dus rechtopstaand in tweeën. Leg de halve paprika’s vervolgens met de de snijkant naar beneden op ingevette bakplaat. Door de snijkant naar beneden te leggen blijft ook weer alle warmte in en onder de paprika. Dit lijkt ook op poffen!


Recepten met geroosterde paprika

Na het roosteren van de paprika kun je er zoveel lekkere dingen mee doen en mee maken. Laat je inspireren door de onderstaande recepten:

Paprikasoep met geroosterde cherrytomaten en room
Paprikasoep is ontzettend lekker als voorgerecht of als lunchgerecht. De paprika's rooster je, samen met de cherrytomaten, in de oven waardoor ze lekker zoet worden. Pureer er een gladde soep van samen met wat room.
Bekijk het recept
paprikasoep
Burrata plate met geroosterde paprika, tomaat, olijven en basilicum
Burrata plate, een super lekker, royaal gevuld bord met burrata en allerlei groenten. Lekker als bijgerecht of lekker bij de borrel met toastjes.
Bekijk het recept
burrata plate
Bruschetta met paprika, mozzarella en balsamicosiroop
Met deze bruschetta met paprika, mozzeralla en balsamicosiroop waan je je meteen in Italië. Heerlijk op een tafel vol Italiaanse gerechten.
Bekijk het recept
bruschetta met paprika
Panzanella met zalm
Deze Italiaanse broodsalade is zo ontzettend lekker dat je het het liefst elke dag eet. Vul de panzanella met groenten die je maar lekker vind, een stukje gebakken zalm erbij gecombineerd met een lekkere dressing. Vergeet het krokante brood niet. Ook ideale voor restjes brood!
Bekijk het recept
panzanella met zalm
geroosterde paprika basisrecept

Geroosterde paprika basisrecept

Geroosterde paprika basisrecept. Deze geroosterde paprika's uit de oven zijn fantastisch lekker in salades, sauzen, soepen of spreads.
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands, Italiaans
Porties 6 stuks

Ingrediënten
  

  • 6 paprika's (zie tip)
  • olijfolie
  • zout

En verder:

  • bakpapier

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de paprika's en droog ze goed af. Halveer de paprika's in de lengte. Leg de halve paprika's met snijd kant naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie, ongeveer 3 eetlepels. Het belangrijkste is dat alle paprika's een dun laagje olijfolie hebben. Bestrooi met zout.
  • Rooster de paprika's 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwerk de paprika's verder in een gerecht of serveer zo, bijvoorbeeld in een salade of op een antipasta borrelplank. Eet smakelijk!

Notities

Voor dit recept kun alle soorten en alle kleuren paprika’s gebruiken.
Gebruik je mini paprika’s of snoeppaprika’s? Rooster ze dan 30 minuten in plaats van 45 minuten.
Je kunt eventueel wat tenen knoflook mee roosteren/poffen. Leg de tenen knoflook in hun schil op de bakpapier. Besprenkel ook deze met olijfolie en bestrooi met zout. Je kunt de knoflook na het roosteren uit hun schil “knijpen”. Het zachte vruchtvlees van de knoflook kun je gebruiken in bijvoorbeeld soep of besmeer er een geroosterd broodje mee (voor bijvoorbeeld bruschetta). Meer over knoflook poffen vind je hier (klik).
Trefwoord Basisrecept, Extra groenten, Gezond, Makkelijk, Ovenrecept, Veganistisch, Vegetarisch


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating