Muhammara zelf maken is helemaal niet moeilijk. Maak deze paprikaspread eenvoudig zelf met geroosterde paprika’s, een handje noten, granaatappel melasse en knoflook. Een ontzettend lekkere dip voor bij de borrel, die je heel eenvoudig zelf kunt maken. Veel lekkerder dan kant-en-klaar!
Muhammara
Muhammara is een paprikadip of een paprikaspread die zijn oorsprong vindt in de Syrische keuken. Tegenwoordig vind je in veel meer Arabische landen deze lekkere dip.
Serveer muhammara bij een grote tafel, gevuld met mezze. Dit zijn kleine, Arabische gerechten die je gezamelijk kunt delen en eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tabouleh, labneh of shirazi salade. Een tafel vol met al dit lekkers maakt samen een grote maaltijd die je met elkaar kunt nuttigen.
Muhammara zelf maken
Muhammara zelf maken is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Je kunt dit gerecht kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar zelf maken is ook ontzettend lekker. Daarnaast is het klaar in een handomdraai.
Om dit dit gerecht zelf maken, gebruik je geroosterde paprika’s. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook zelf paprika’s roosteren. Zelf paprika’s roosteren is goedkoper, niet moeilijk en de smaak is veel zoeter dan de paprika’s uit een pot. Die zoete smaak is erg lekker in deze paprikadip of paprikaspread.
Hoe je zelf paprika’s kunt roosteren, lees je hier:

De geroosterde paprika’s doe je in een hakmolentje samen met knoflook, granaatappelmelasse, een klein snufje komijnpoeder en een handje noten. Even mixen en je muhammara is alweer klaar!
Recepten met muhammara
Ik ben dol op muhammara, want het is een erg veelzijdig gerecht. Het is lekker op een toastje bij de borrel bijvoorbeeld, maar je kunt het ook verwerken in allerlei gerechten. Bijvoorbeeld als smaakmaker voor een sandwich of gevuld brood, of wat je dacht je van een plaattaart met deze smaakvolle paprikaspread?
Als je dit recept hebt gemaakt, heb je dit dus volop mogelijkheden om nog meer gerechten te maken. Probeer eens een van de onderstaande recepten:




Muhammara zelf maken
Ingrediënten
- 3 geroosterde paprika's
- 2 tenen gepofte knoflook (zie tip)
- 1 eetlepel granaatappelmelasse
- 60 gram walnoten
- 1 mespuntje komijnpoeder
- peper en zout
En verder:
- een hakmolentje (of staafmixer)
Instructies
- Doe de paprika's, de granaatappelmelasse en de walnoten in het hakmolentje. Knijp het vruchtvlees van de knoflook uit het schilletje (zie tip) en doe ook in het hakmolentje. Mix dit samen tot een grove spread.
- Breng de muhammara op smaak met peper en zout. Serveer met olijfolie, andere gerechten en of brood/toastjes. Eet smakelijk!