rookworsttest wat is de lekkerste rookworst? Demi Hageman StudioKOOK.nl

Rookworsttest! Wat is de lekkerste rookworst?

Boerenkool met worst, wie lust het niet? Een lekker winters en Hollands gerecht kan haast niet zonder rookworst. Natuurlijk zijn er talloze stamppotjes met rookworst, maar ook een lekkere stoofpotje met groenten, hartige taarten en zelf soepen lenen zich bij uitstek bij een lekkere worst. Maar, wat is nu de lekkerste rookworst?


In dit artikel licht ik 4 lekkere rookworsten uit aan de hand van een aantal criteria. De volgende punten worden gehanteerd in deze rookworsttest:

  • Wat is de eerste indruk van de worst aan de hand van de verpakking en de prijs?
  • Wat is de eerste indruk van de worst, aan de hand van de geur, kleur, etc, en welke verwachtingen scheppen deze waarnemingen?
  • Hoe is de smaak?
  • In hoeverre doet de worst de naam ‘rookworst’ eer aan?
  • Een totaal cijfer.

Er worden 4 verschillende worsten vergelijken, maar allemaal zijn het volgende de producent rookworsten. De kandidaten? De vegetarische rookworst van Unox, de gelderse rookworst van het huismerk van Albert Heijn, de biologische worst van de slagersafdeling van de Jumbo en de rookworst van Hema. Dat deze worsten gewaagd zijn aan elkaar is zeker, maar wat is de lekkerste rookworst volgens deze test?


De vegetarische rookworst van Unox, €3,85


Een veel besproken worst vanaf het moment dat deze in de schappen lag. Een rookworst met een ambachtelijk imago en goed voor natuur en dierenwelzijn. Een grote belofte, maar maakt Unox deze waar?

Bij het openen van de verpakking komt de geur van de rookworst je meteen tegemoet. Helaas, geen aangename geur wat weinig goed belooft voor de rest. Net als de geur is ook de kleur niet erg aangenaam. De worst is vrij bleek. Helaas nemen deze bevindingen de trek wel wat weg. Deze worst wordt door het testpanel omschreven als “droog” en “een vergissing”. Om nog maar te zwijgen over de prijs, want deze is schandalig hoog.

Maar, Unox neemt een moedig besluit door als eerst een langer houdbare rookworst te producten die ook nog vegetarisch is. Qua smaak zijn er nog wat uitdagingen, maar het is een lovenswaardig initiatief dat op het gebied van duurzaamheid een hoe dan ook een ruim voldoende verdient.
Gemiddelde eindcijfer: 4Gelderse rookworst van Albert Heijn, €0,98


Deze worst is voor mij persoonlijk een bekende worst. Op zoek naar een lekkere rookworst voor bij Hollandse kost? Ik kies deze, net als mijn moeder in m’n ouderlijk huis, vrijwel altijd. Deze worst is betaalbaar en is tot nu toe nooit tegengevallen.

De test op de verpakking schept hoge verwachtingen. “Een volle smaak” en een authentieke look. De worst laat niet direct een prominente geur vrij en hij oogt verder fris. Een goede eerste indruk! Ook na de bereiding zijn wij nog zeer tevreden. Deze rookworst is sappig, heeft een knapperig velletje (neem ietwat af na wat tijd) en is erg smaakvol! De rookworst van Albert Heijn is een lekkere rookworst, geschikt voor elk budget.
Gemiddelde eindcijfer: 7,5


De biologische worst van Jumbo, €2,65


Deze rookworst lijkt mij persoonlijk het lekkerst! En ook de rest van het testpanel sluit zich hierbij aan. Deze worst oogt puur en doet direct denken aan een worst van de slager. Maar, maakt het label “biologisch” echt het verschil?

Ondanks de goede verwachtingen lopen de meningen uiteen. Waar de een de zachte structuur van deze worst heerlijk vind, is dit voor de ander iets te subtiel en verdwijnt hiermee de associatie met een rookworst. De worst heeft ook de neiging om iets te krimpen na een paar minuten, waardoor hij wat verschrompeld oogt. De smaak maakt wel een hoop goed, want deze worst heeft een rijke smaak en een knapperig velletje. Wie smult daar nu niet van?
Gemiddelde eindcijfer: 7,5


De rookworst van Hema, €2,25


Ondanks het rookworstenimago van Hema zijn er toch wat twijfels bij deze worst. De worsten liggen in een open bak in de Hema winkels en dit oogt toch onhygiënisch. Daarnaast zijn de ingrediënten van deze rookworst onbekend. Dit is een tweede punt wat de Hema rookworst ontoegankelijker maakt. Niet alleen vanwege de ontransparantie, maar ook vanuit praktisch oogpunt want dit is risicovol met bijvoorbeeld allergieën.

In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak. De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig. De smaakbeleving houdt niet op bij de eerst hap, want deze rookworst gaat een ware smaaktransformatie door. Een citaat van een panellid: “hoe langer en hoe meer je van deze worst eet, hoe beter”.
Gemiddelde eindcijfer: 8Wat is de lekkerste rookworst?


De smaken van deze worsten lopen uiteen en de meningen zijn her en der dan ook verdeeld. Helaas staat wel vrijwel meteen vast dat de vegetarische rookworst van Unox geen blijvertje is.

Eigenlijk vallen de overige drie rookworsten allemaal in de smaak met alle drie hun eigen sterke punten. Uit het eindcijfer blijkt dat de rookworst van HEMA, ondanks de twee minpunten bij de eerste indruk het meest in de smaak is gevallen. Raden wij deze rookworst aan? Absoluut! Want, dit is een échte rookworst. Eigenlijk wil ik zelf toevoegen: een ware delicatesse.

Op de vraag welke rookworst ik persoonlijk de volgende keer mee zou nemen uit de supermarkt, is het antwoord toch: de biologische worst van de Jumbo. Het label “biologisch” doet zijn naam wel delgelijk eer aan, want dit is terug te proeven in de rookworst.

De Gelderse rookworst van Albert Heijn is ook zeker geen miskoop. Deze worst is wat gewoontjes, maar maak zich daarmee ook een echte alleskunner. Wat betreft de prijs is deze rookworst onderscheidend want Albert Heijn maakt met het deze worst mogelijk om ook voor een klein budget te genieten van een lekkere rookworst.

1 reactie op “Rookworsttest! Wat is de lekkerste rookworst?”

  1. Pingback: Rookworstbroodjes (2 ingrediënten!) - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.