smashed aardappels

Smashed aardappels – Italiaanse plate met tomatenmayonaise, olijven, basilicum en citroen

Smashed aardappels, super lekker en krokant. De ideale basis voor deze heerlijke Italiaanse plate. Serveer deze Italiaanse smashed potatoes of smashed aardappels met tomatenmayonaise, olijven, verse basilicum, zongedroogde tomaatjes en citroen. Zo lekker en ideaal om lekker te delen.



Smashed aardappels

Smashed aardappels, de naam zegt het al. Deze aardappels plet je zodat de gekookte aardappel uit z’n schil barst. Leg ze op een bakplaat, verdeel er lekker wat olijfolie over en bak ze super krokant in de oven. Het resultaat: crispy aardappeltjes uit de oven. Super lekker!


Italiaanse plate

Ik gebruik deze smashed aardappels als basis voor een heerlijke, Italiaanse plate. Deze plate kun je lekker royaal aankleden en serveren op een groot bord. Leuk om te delen als je gasten te eten hebt bijvoorbeeld.

Andere lekkere ingrediënten op deze Italiaanse plate zijn olijven, verse basilicum, zongedroogde tomaten (maar, verse tomaatjes kan natuurlijk ook!), kappertjes en citroen. Heerlijk!

Als dressing gebruik ik een zongedroogde tomatenmayonaise. Deze kun je heel makkelijk zelf maken volgens het onderstaande recept:

Zongedroogde tomatenmayonaise
Heerlijke, zelfgemaakte zongedroogde tomatenmayonaise. Super makkelijk om te maken met behulp van de staafmixer. Breng deze zelfgemaakte mayonaise op smaak met chilivlokken en citroen, heerlijke smaakmakers!
Bekijk het recept
zongedroogde tomatenmayonaise

Deze zongedroogde tomatenmayonaise kun je helemaal zelf maken. Wil je liever een kant-en-klare mayonaise gebruiken? Doe dan wat zongedroogde tomaatjes en mayonaise in een staafmixermolentje of een hoge beker met een losse staafmixer en mix dit tot een tomatenmayonaise.

Uiteraard kun je elke andere lekkere mayonaise of bijvoorbeeld aïoli gebruiken voor deze heerlijke Italiaanse plate!

smashed aardappels

Smashed aardappels – Italiaanse plate met smashed aardappels, olijven, zongedroogde tomaat, citroen, olijven en basilicum

Smashed aardappels om deze heerlijke, Italiaanse plate mee te maken. Lekker met tomatenmayonaise, olijven, citroen en basilicum.
Bereidingstijd 50 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram krieltjes in de schil
  • olijfolie
  • 10 groene olijven
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 bosje verse basilicum
  • sap van een verse citroen
  • zongedroogde tomatenmayonaise (zie recept)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Kook of stoom de krieltjes in de schil. Laat ze goed uitdampen/droogstomen. Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat en druk de aardappels met de onderkant van een glas plat, zodat de aardappel uit z'n schil barst (smashed aardappels!). Besprenkel de krieltjes met olijfolie en eventueel met peper en zout en rooster ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak intussen de zongedroogde tomatenmayonaise volgens dit recept (klik). Halveer de olijven (eventueel) en snijd de zongedroogde tomaten in fijne reepjes.
  • Verdeel de geroosterde smashed aardappels over een mooie serveerschaal. Leg op elke aardappel een lepeltje zongedroogde tomatenmayonaise. Verdeel de olijven, de kappertjes en de reepjes zongedroogde tomaten over de schaal. Druppel er verse citroensap over, verdeel royaal verse basilicumblaadjes erover en serveer met wat extra zongedroogde tomatenmayonaise. Eet smakelijk!

Notities

Dit recept is genoeg voor 2 personen. Serveer je er meerdere gerechten naast, dan kun je deze smashed aardappels ook voor 3 of 4 personen serveren als bijgerecht.
Trefwoord Comfort food, Dinner party, Glutenvrij, Makkelijk, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating