Smashed aardappels, super lekker en krokant. De ideale basis voor deze heerlijke Italiaanse plate. Serveer deze Italiaanse smashed potatoes of smashed aardappels met tomatenmayonaise, olijven, verse basilicum, zongedroogde tomaatjes en citroen. Zo lekker en ideaal om lekker te delen.
Smashed aardappels
Smashed aardappels, de naam zegt het al. Deze aardappels plet je zodat de gekookte aardappel uit z’n schil barst. Leg ze op een bakplaat, verdeel er lekker wat olijfolie over en bak ze super krokant in de oven. Het resultaat: crispy aardappeltjes uit de oven. Super lekker!
Italiaanse plate
Ik gebruik deze smashed aardappels als basis voor een heerlijke, Italiaanse plate. Deze plate kun je lekker royaal aankleden en serveren op een groot bord. Leuk om te delen als je gasten te eten hebt bijvoorbeeld.
Andere lekkere ingrediënten op deze Italiaanse plate zijn olijven, verse basilicum, zongedroogde tomaten (maar, verse tomaatjes kan natuurlijk ook!), kappertjes en citroen. Heerlijk!
Als dressing gebruik ik een zongedroogde tomatenmayonaise. Deze kun je heel makkelijk zelf maken volgens het onderstaande recept:
Deze zongedroogde tomatenmayonaise kun je helemaal zelf maken. Wil je liever een kant-en-klare mayonaise gebruiken? Doe dan wat zongedroogde tomaatjes en mayonaise in een staafmixermolentje of een hoge beker met een losse staafmixer en mix dit tot een tomatenmayonaise.
Uiteraard kun je elke andere lekkere mayonaise of bijvoorbeeld aïoli gebruiken voor deze heerlijke Italiaanse plate!
Smashed aardappels – Italiaanse plate met smashed aardappels, olijven, zongedroogde tomaat, citroen, olijven en basilicum
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes in de schil
- olijfolie
- 10 groene olijven
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 bosje verse basilicum
- sap van een verse citroen
- zongedroogde tomatenmayonaise (zie recept)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Kook of stoom de krieltjes in de schil. Laat ze goed uitdampen/droogstomen. Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat en druk de aardappels met de onderkant van een glas plat, zodat de aardappel uit z'n schil barst (smashed aardappels!). Besprenkel de krieltjes met olijfolie en eventueel met peper en zout en rooster ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak intussen de zongedroogde tomatenmayonaise volgens dit recept (klik). Halveer de olijven (eventueel) en snijd de zongedroogde tomaten in fijne reepjes.
- Verdeel de geroosterde smashed aardappels over een mooie serveerschaal. Leg op elke aardappel een lepeltje zongedroogde tomatenmayonaise. Verdeel de olijven, de kappertjes en de reepjes zongedroogde tomaten over de schaal. Druppel er verse citroensap over, verdeel royaal verse basilicumblaadjes erover en serveer met wat extra zongedroogde tomatenmayonaise. Eet smakelijk!