Heerlijke, zelfgemaakte zongedroogde tomatenmayonaise. Super makkelijk om te maken met behulp van de staafmixer. Breng deze zelfgemaakte mayonaise op smaak met chilivlokken en citroen, heerlijke smaakmakers!
Zongedroogde tomatenmayonaise
Deze mayonaise is super lekker en breng je op smaak met lekkere, zoete zongedroogde tomaatjes. Deze zongedroogde tomaatjes koop je gewoon in de supermarkt, in een potje. De tomaatjes staan op olie dus je kunt ze bewaren in de voorraadkast. Ideaal om in huis te hebben als smaakmaker voor verschillende gerechten, waaronder deze lekkere mayonaise.
Verspillingsvrij recept
Dit recept voor mayonaise kun je maken met de olie uit het potje van de zongedroogde tomaten. Zijn je zongedroogde tomaten op, gooi de olie uit het potje dan niet weg. Daar kun je deze heerlijke zongedroogde tomatenmayonaise mee maken!
Gebruik de zongedroogde tomatenolie als basis voor de mayonaise. Heb je qua hoeveelheid niet genoeg olie, vul dit dan aan met zonnebloemolie of olijfolie. Zonnebloemolie heeft een neutralere smaak, olijfolie kan bitterder smaken.
Voor extra smaak kun je één of een paar zongedroogde tomaatjes toevoegen aan de mayonaise, maar dit is dus niet per se nodig, want de zongedroogde tomatenolie bevat ook al lekker veel smaak!
Zelfgemaakte mayonaise
Voor deze mayonaise gebruik het basisrecept voor mayonaise. Deze vind je ook op de website, via de link hieronder:
Dit is een makkelijk recept om mayonaise te maken, want je gebruikt de staafmixer om te mixen. Doe alle ingrediënten in een (smalle) hoge beker en zorg dat het ei onderop ligt en de olie er bovenop drijft. Zet de kop van de staafmixer op het ei en begin met mixen. Binnen een paar seconde zie een witte emulsie. Trek de staafmixer langzaam omhoog om alle ingrediënten goed te maken. Je zelfgemaakte mayonaise is klaar!
Zongedroogde tomatenmayonaise
Ingrediënten
- 150 ml olie van zongedroogde tomaten (of een deel zongedroogde tomatenolie en de rest aangevuld met andere olie)
- 1 ei
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel citroensap
- 2 zongedroogde tomaten (optioneel)
- chilivlokken (naar smaak, optioneel)
En verder:
- een staafmixer
- een hoge beker om in te mixen
Instructies
- Doe het ei (zorg dat deze heel blijft), de mosterd en het citroensap in de hoge beker. Voeg de zongedroogde tomaten en de chilivlokken naar smaak toe, dit is optioneel. Schenk de olie hierop.
- Zet de kop van de staafmixer over het hele ei (zorg dat de eidooier niet kapot gaat). Zet de staafmixer aan, wacht tot de ingrediënten veranderen in een witte emulsie en trek vervolgens de staafmixer langzaam omhoog. Je mayonaise is klaar.