Smashed potatoes, heb jij ze al geprobeerd? Dit recept voor smashed potatoes is echt super lekker. Deze platte, super krokant geroosterde aardappeltjes uit de oven maak je helemaal af met een zelfgemaakte ansjovis-eiersalade. Zo smaakvol! Wanneer zet jij dit gerecht op tafel?
Smashed potatoes recept
Smashed potatoes, misschien heb je er al eens van gehoord. Smashed potatoes zijn platgedrukte aardappeltjes die je eerst in z’n geheel, in de schil hebt gekookt. Giet de gekookte aardappelen af en druk ze voorzichtig een beetje plat met en glas of een aardappelstamper. Hierdoor krijgt de aardappel een grof oppervlak wat ervoor zorgt dat ze lekker krokant worden in de oven.
Opperdoezer ronde of krieltjes
Om smashed potatoes, platte, krokante aardappeltjes, te maken gebruik ik graag Opperdoezer Ronde. Deze aardappel in wat kleiner. Je hoeft ‘m niet te schillen, maar goed schoonmaken is wel belangrijk. Kun je geen Opperdoezer Ronde vinden in de winkel? Dan kun je ook krielaardappeltjes gebruiken. Voor dit recept zijn kleine, vastkokende aardappelen waarvan je de schil kunt eten het meest geschikt.
Ansjovis-eiersalade
De smashed potatoes top ik af met een super lekkere, zelfgemaakte ansjovis-eiersalade. Het is een makkelijk recept, maar zo smaakvol. De ansjovis en de eieren passen ontzettend goed bij de krokante aardappelen. Een topcombinatie dus! Maak het geheel af met wat bieslook, fijngesnipperde rode ui kan ook, en je gerechtje is klaar. Dit recept is feestelijk om te zien en zo lekker om te eten.
Het recept voor ansjovis-eiersalade vind je al op StudioKOOK:


Smashed potatoes met ansjovis-eiersalade
Ingrediënten
- 1 kilo Opperdoezer Ronde aardappeltjes of krieltjes (10 stuks)
- olijfolie
- grof zout
Voor de ansjovis-eiersalade:
- 3 eieren (hardgekookt)
- 2½ eetlepel mayonaise
- 1 potje ansjovis
- ½ bosje bieslook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de aardappelen goed zodat de schil helemaal schoon is. Kook de aardappelen ongeveer 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en laat 2 minuten droog stomen in de hete pan met de deksel erop.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de gekookte Opperdoezer Ronde of krielaardappeltjes op. Zet een glas met de platte bodem op de aardappel en druk de aardappel zo voorzichtig plat. De aardappel barst uit z'n schil en wordt zo platter. Een smashed potato!
- Druppel wat olijfolie over de smashed potatoes en verdeel er hierna wat grof zout overheen. Rooster de aardappeltjes 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zien en krokant zijn.
- Maak intussen de ansjovis-eiersalade. Prak de eieren fijn, samen met de mayonaise. Snijd de helft van de ansjovis fijn, maar houdt ongeveer 5 ansjovisjes over voor de garnering. Snijd ook de bieslook fijn en meng dit sdamen met de fijngesneden ansjovis met eiersalade.
- Verdeel de geroosterde smashed potatoes over een serveerschaal. Leg op elke aardappel een lepel van de ansjovis-eiersalade. Snijd de achtergehouden ansjovis in de lengte in tweeën. Leg op elke aardappel een stukje ansjovis ter garnering en bestrooi eventueel met wat extra fijngesneden bieslook. Serveer direct. Eet smakelijk!