tomaten fermenteren lacto gefermenteerd

Tomaten fermenteren – lacto-gefermenteerde tomaatjes

Tomaten fermenteren doe je zelf makkelijk met dit recept voor gefermenteerde tomaatjes. Maak gebruik van lacto-fermentatie: je gebruikt zout voor het opstarten van het fermentatieproces. Dit is een makkelijke methode waarmee iedereen kan leren fermenteren!



Lacto-fermentatie

Tomaten fermenteren doen we met de lacto-fermentatie methode. Hierbij voeg je een bepaalde hoeveel zout toe aan het product. Dit zorgt ervoor dat het product melkzuur (koolzuur) ontwikkeld wat je de fermentatie op gang helpt. Zorg ervoor de het product, in dit geval de tomaten, goed zijn ondergedompeld en/of zoveel mogelijk zijn afgeschermd van zuurstof om het fermenteren zo veilig en succesvol mogelijk te doen!


Tomaten fermenteren

Dit recept voor tomaten fermenteren is makkelijk om te doen. Neem een hoeveelheid tomaten, snijd deze in grove stukken om oppervlak te creëren. Voeg ongeveer 2% zout toe van het gewicht van de tomaten. Meng het zout en de tomaten goed. Door het zout, komt niet alleen de fermentatie op gang, maar de tomaten bevatten ook genoeg vocht van zichzelf. Dit komt ook vrij na het toevoegen van het zout. Binnen 24 uur zullen de tomaten onderstaan met vocht. Is dit niet het geval, dan mag je de de tomaten best een beetje helpen, door zelf wat schoon water toe te voegen, totdat de tomaten onderstaan.

De met zout gemengde tomaten doe je in een schone weckpot. Leg hier iets op met gewicht, bijvoorbeeld een dichte zak met rijst. Zorg dat het vocht uit de pot niet de zak in kan en de rijst kan bereiken. Het gewicht is alleen bedoelt om de tomaten goed onder het vocht te houden, zodat ze niet boven komen drijven.


Werk schoon

Om goed te kunnen fermenteren is het belangrijk dat je schoon te werk gaat. Zorg voor schoon materiaal en was je handen voordat je gaat beginnen. Maak de weckpot goed schoon. Dit kun je doen door deze uit te koken, een half uurtje in een hete oven te zetten (indien de weckpot geheel ovenbestendig is) of door de weckpot om te spoelen met kokend heet water. Laat de pot hierna goed drogen en afkoelen.

tomaten fermenteren lacto gefermenteerd

Tomaten fermenteren – lacto-gefermenteerde tomaatjes

Tomaten fermenteren doe je zelf makkelijk met dit recept voor gefermenteerde tomaatjes. Maak gebruik van lacto-fermentatie.
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 5 dagen
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 450 gram tomaten
  • 9 gram keukenzout

En verder:

  • een grote weckpot (minimaal 1 liter)
  • plastic zakje (waterdicht) gevuld met bijvoorbeeld rijst

Instructies
 

  • Zet de schone weckpot klaar. Was de tomaten en droog deze af. Snijd de tomaten in parten. Voeg het zout toe en meng door.
  • Doe de tomaten in de weckpot en leg het gewicht (de zak met rijst) erop. Doe de deksel dicht.
  • Zet de tomaten weg op een plek bij kamertemperatuur. Doe de pot elke dag even open zodat wat lucht kan ontsnappen. Het vocht dat is ontstaan kan hierbij uit de pot lopen, dus houdt een schone theedoek bij de hand.
  • Laat de tomaten 1 tot 2 weken fermenteren. Mijn advies is: minimaal 5 dagen fermenteren.

Notities

De fermentatie kun je herkennen aan de bellen in de pot en het borrelen wanneer je de pot open doet. De fermentatie blijft in principe doorgaan, maar als het borrelen minder wordt weet je dat de bacteriën die ontstaan bij fermentatie hun werk hebben gedaan. 
Het vocht dat is ontstaan tijden het proces, kun je weg doen. De tomaatjes kun je eten in bijvoorbeeld een salade of op brood. 
Wil je de gefermenteerde tomaten bewaren? Laat ze dan simpelweg gewoon staan. Je hoeft niets te doen met de pot, je hoeft ook de fermentatie niet te stoppen (o.i.d.). Je bewaart de tomaten gewoon in de weckpot, inclusief vocht, waarin je ze hebt gemaakt. 
Trefwoord 2 ingrediënten, Fermenteren, Gezond, Makkelijk, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating