flammkuchen met gerookte zalm en groen asperges

Flammkuchen met zalm en groene asperges

Ken jij flammkuchen al? Traditioneel gemaakt met ui en spek, maar ik maakte een lichte variant met gerookte zalm. Deze flammkuchen met zalm bevat daarnaast ook groene asperges en cherrytomaatjes. Heerlijk!



Wat is flammkuchen?

Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd, komt oorspronkelijk uit de Elzas (Duitsland). Een superdunne bodem van brooddeeg wordt in korte tijd gebakken met lekker beleg. Traditioneel worden uien, spek en crème fraîche gebruikt. Flammkuchen lijkt erg op pizza en heeft ook iets weg van een (platte) quiche.

Afhankelijk van waar flammkuchen wordt gegeten wordt het ‘flammkuchen’ of ‘ tarte flambée’ genoemd. In de Elzas zegt men: flammkuchen. Maar, in Frankrijk wordt deze platte, hartige taart ook gegeten en daar noemen ze dit gerecht dus: tarte flambée.


Flammkuchen met zalm en groene asperges

Traditioneel wordt flammkuchen belegd met uien, spek en crème fraîche. Voor dit recept gebruikte ik geen spek en ui, maar gerookte zalm, groene asperges, cherrytomaatjes en sjalot. Een heerlijke, lichte combinatie!

Deze flammkuchen met gerookte zalm eet ik maar al te graag als lunch of diner. Voor het avondeten kun je dit recept goed aanvullen met bijvoorbeeld soep of een salade. Makkelijk!

Flammkuchen is niet alleen lekker als maaltijd, maar ook als hapje bij de borrel. Snijdt de flammkuchen met zalm na het bakken in 12 tot 16 stukjes om te kunnen delen.

Omdat de bodem van flammkuchen zo dun is, is de baktijd ook ontzettend kort. De bodem vliegt gaar in de hete oven. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de bodem ook meteen lekker krokant worden. Ontzettend lekker en makkelijk om te eten uit de hand.

flammkuchen met gerookte zalm en groen asperges

Flammkuchen met zalm en groene asperges

Smakelijke flammkuchen met gerookte zalm en groene asperges, lekker voor het weekend bij de borrel of doordeweeks als maaltijd met een salade of een kom soep.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Oventijd 15 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Duits
Porties 1 flammkuchen met zalm

Ingrediënten
  

  • 1 rol deeg voor flammkuchen
  • 100 gram crême fraîche
  • 100 gram gerookte zalm
  • 100 gram cherrytomaten
  • 50 gram groene aspergetips ongeveer 10 stuks
  • 1 sjalot
  • peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol intussen het deeg voor flammkuchen uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer het deeg met de crème fraîche. Snijd het ietwat droge uiteinde van de asperges en halveer ze vervolgens. Snijd de cherrytomaten in tweeën, pel de sjalot en snijd deze in (halve) ringen en snijd de gerookte zalm in kleine stukjes.
  • Verdeel de sjalot, cherrytomaten, groene asperges en de gerookte zalm over de crème fraîche. Bak de flammkuchen met gerookte zalm 15 minuten in de voor verwarmde oven.
  • Deze flammkuchen met gerookte zalm en groene asperges is lekker als bijvoorbeeld uitgebreide lunch, licht diner, maar ook als hapje voor bij de borrel. Snijd hier voor de flammkuchen in ongeveer 16 vierkantjes.
  • Serveer de flammkuchen direct uit de oven.

Notities

Ik vind groene asperges heerlijk op deze flammkuchen met gerookte zalm. Maar, witte asperges combineren ook perfect bij dit geheel! Wees dus niet bang om hier eventueel mee te variëren.
Voor dit recept kun je kant-en-klaar deeg gebruiken. Dit scheelt tijd en een hoop werk. Deeg voor flammkuchen vind je in het koelschap in de supermarkt.
Trefwoord Flammkuchen, Hartig bakken, Makkelijke recepten

2 reacties op “Flammkuchen met zalm en groene asperges”

  1. Pingback: Bladerdeegtaartjes met ei en gerookte zalm - StudioKOOK

  2. Pingback: 10 lekkere recepten met groene asperges - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.