Slaschuitjes met falafel en komkommer-yoghurtsaus, dit gerecht lust echt iedereen! Deze slaschuitjes zijn ontzettend lekker en ook nog eens heel leuk om te serveren. In plaats van een wrap gebruik je deze om de falafel mee te eten. Een super gezond alternatief dus en je eet meteen wat extra groenten. Sla is zoveel meer dan alleen “salade”! Dat bewijst dit recept wel.
Slaschuitjes met falafel
Ik ben echt dol op dit recept. Het is lekker fris en de Romeinse sla is ideaal om lekkere schuitjes van te maken. Je snijdt simpelweg het kontje van de onderkant af en de grote blaadjes vallen er vanaf. Dit zijn de schuitjes. De kleinste blaadjes kun je fijn snijden en gebruiken als extra vulling. Romeinse sla is ook nog eens super knapperig, erg lekker. Wist je dat Romeinse sla ook bindsla wordt genoemd?
Komkommer-yoghurtsaus
Deze slaschuitjes met falafel zijn lekker van zichzelf, maar om het helemaal af te maken serveer je er nog een lekkere, zelfgemaakte komkommer-yoghurtsaus bij. Of dit moeilijk is? Helemaal niet! Gebruik een yoghurt die je lekker vindt, kwark kan ook. Meng deze met geraspte komkommer zoals omschreven in het recept en je hebt een super snelle, maar o zo lekker zelfgemaakte komkommer-yoghurtsaus.
Slaschuitjes met falafel en komkommer-yoghurtsaus
Ingrediënten
- 2 kropjes Romeinse sla (ofwel: bindsla)
- 200 gram falafel
- 1 komkommer
- 6 radijsjes
- 1 bakje verse bieslook
- 250 gram Griekse yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout
Instructies
- Was de komkommer en snijd deze in twee helften. Leg één helft opzij tot verder gebruik. Snijd de andere helft in de lengte in vier kwarten en ontdoe vervolgens van de zaadlijsten. Deze worden niet gebruikt. Rasp de komkommer op een grove rasp en strooi hier vervolgens wat zout over. Je kunt de komkommerrasp op een snijdplank laten liggen of in een zeef doen. Laat de komkommer zo een paar minuten liggen.
- Snijd het kontje van de Romeinse sla en haal de buitenste (grote bladeren) van de krop. Zorg ervoor dat deze bladeren zoveel mogelijk intact blijven, want hier ga zo meteen uit eten. Was en droog de sla goed. Leg buitenste bladeren alvast op een serveerschaal en snijd de kernen van de Romeinse sla fijn.
- Verwarm een koekenpan op het vuur en bak hierin de falafel rondom gelijkmatig goudbruin. Wanneer de falafel klaar is, laat je deze eventueel nog even uitlekken op keukenpapier.
- Knijp, terwijl de falafel bakt, zoveel mogelijk vocht uit de komkommerrasp en doe deze in een ruime kom. Voeg de Griekse yoghurt en de citroensap toe aan de kom en meng het geheel goed door. Snijd de verse bieslook fijn en doe dit bij de komkommer-yoghurtsaus. Breng het geheel eventueel nog wat op smaak met peper. Zout is niet nodig, want deze is al toegevoegd aan de komkommerrasp.
- Maak de radijsjes schoon en snijd hier plakjes van. Doe dit ook met de andere helft van de komkommer.
- Doe wat fijngesneden sla in de slaschuitjes. Leg hierop de falafel en wat van de plakjes komkommer en radijs. Serveer de slaschuitjes met falafel met de komkommer-yoghurt. Combineer dit gerecht eventueel met tabouleh van quinoa met feta en granaatappel.
Pingback: Vegetarisch hoofdgerecht; 12 lekkere recepten - StudioKOOK