Tabouleh recept, een heerlijke salade uit de Libanese en Syrische keuken. Ik maak tabouleh van quinoa, lekker met veel frisse, verse kruiden en als extraatje fetakaas en granaatappelpitjes bovenop. Serveer als bijgerecht, maar ideaal om de volgende dag te eten als lunch.
Wat is tabouleh?
Tabouleh is een frisse salade uit de Libanese en Syrische keuken. Je spreekt de naam van dit gerecht uit als: taboulé. Deze schrijf wijze is, net als ’tabouleh’, ook goed. Tabouleh wordt over het algemeen geserveerd als voorgerecht of bijgerecht. De salade is lekker fris en bevat vooral veel verse kruiden, zoals peterselie en munt. Ook tomaten en ui worden traditioneel gebruikt.
Tabouleh recept
Tabouleh, of taboulé, wordt traditioneel gemaakt met bulgur. Ik gebruik in dit recept quinoa. Je kunt dit één of één vervangen mocht je liever bulgur (maar ook bijvoorbeeld couscous) gebruiken. Mijn tabouleh recept is dus niet traditioneel, maar vooral ‘geïnspireerd op’. De frisse smaken en de bescheidenheid in ingrediënten maken dit gerecht tot een waar succes.
Tabouleh met feta en granaatappelpitjes
Als extraatje gebruik ik graag nog wat toppins voor over de tabouleh salade. Ook dit is niet traditioneel. Ik kies voor fetakaas en granaatappelpitjes. De feta maakt is lekker fris en past goed bij de kruidige smaken van de salade. Ook de granaatappel past goed bij de ingrediënten. Granaatappel heeft een zoetzure smaak. Heerlijk!
In plaats van feta kun je ook geitenkaas gebruiken. In plaats van granaatappel kun je ook framboos gebruiken. Framboos smaakt wel een stukje zoeter. Je kunt deze toppings ook weglaten voor een iets traditionelere tabouleh.
Tabouleh van quinoa met feta en granaatappelpitjes
Ingrediënten
- 100 gram quinoa
- 10 gram verse peterselie blaadjes
- 10 gram munt blaadjes
- 2 bosuitjes
- 100 gram feta
- ½ granaatappel
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen van de verpakking. Giet af en laat hierna 5 tot 10 minuten verder gaar ‘stomen’ met de deksel op de pan. Meng de quinoa met de olijfolie en het citroensap. Spreid hierna uit over een ruime kom.
- Snijd de peterselie en de munt fijn. Snijd de bosui in ringen en haal de pitjes uit de granaatappel. Meng deze met de quinoa.
- Verkruimel de feta boven tabouleh. Verdeel ook de granaatappelpitjes over de tabouleh.
Pingback: Hummus, basisrecept - StudioKOOK
Pingback: Watermeloensalade met feta, olijven en kiemgroenten - StudioKOOK
Pingback: Snel & Simpel: slaschuitjes met falafel en komkommer-yoghurtsaus - StudioKOOK
Pingback: Tonijnspiesjes met pittige Srirachadip en komkommersalade - StudioKOOK
Pingback: Shirazi salade - Perzische salade met komkommer, tomaat en rode ui - StudioKOOK